
Naponta egy alma...
2018. december 1.Nem kell táplálkozási tanácsadónak lennünk ahhoz, hogy tudjuk: az alma egészséges. Az amerikai „Egyél egy piros almát!” nap kapcsán 11 vitathatatlan érvet sorakoztatunk fel a mindennapi almafogyasztás mellett.
Fehérebb, egészségesebb fogak
A fogmosást természetesen nem váltja ki, de az alma elfogyasztása beindítja szánkban a nyáltermelődést. Hatására csökken a baktériumszint, amely a legtöbb fogainkkal kapcsolatos probléma előidézője.
Segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében
Az almalé rendszeres fogyasztása segíthet kordában tartani agyunk elöregedését, állatkísérletekkel ezt a hatást már sikerült tudományosan bizonyítani.
Megóvhat a Parkinson-kórtól
Azok, akik sok gyümölcsöt és magas rosttartalmú ételt fogyasztanak, védettebbek lehetnek a Parkinson-kórral szemben. A tudósok szerint ezt a pozitív élettani hatást az ételek magas antioxidáns tartalma idézheti elő.
Többfajta rákbetegségtől is megvédhet
A flavonol nevű anyagban is gazdag alma a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát akár 23%-kal csökkentheti. Az alma héjában található anyagok pedig a máj-, vastagbél- és mellrák kialakulásától védhetik meg a szervezetet.
Csökkenti a cukorbetegség kockázatát
Azoknál a nőknél, akik legalább napi 1 almát elfogyasztanak, 28%-kal kisebb eséllyel alakul ki kettes típusú diabétesz, mint azoknál, akik étrendjükből száműzték a gyümölcsöt. Ennek oka az alma rosttartalma lehet, amely segít kordában tartani a vércukorszint ingadozását.
Csökkenti a koleszterinszintet
Az alma rosttartalma a zsírokat is megköti a belekben, így csökken a koleszterinszint. A koleszterin ezután nem is fog az artériákban lerakódni, azaz a szívbetegségek kialakulásának rizikója szintén mérséklődik.
Jó eséllyel megelőzhetjük az epekő kialakulását
Ha az epénkben túl sok folyékony koleszterin található, az idővel megszilárdul. Így alakul ki az epekő. A fent leírt magas rosttartalom ezt szintén megakadályozhatja.
Aranyér ellen is hatásos
Az aranyér nem életveszélyes, de fájdalmas betegség, amit ugyancsak megelőzhetünk magas rosttartalmú ételek elfogyasztásával.
Méregteleníti a májunkat
A máj felelős azért, hogy szervezetünkből kiszűrje a méreganyagokat. Az egyik legegyszerűbb és garantáltan nem káros módja a méregtelenítésnek az, ha sok gyümölcsöt fogyasztunk.
Immunerősítő
Az alma antioxidánsai az immunrendszerünket is erősítik, ez a tény különösen hasznos az őszi-téli hónapokban.
Megakadályozhatja a szürkehályog kialakulását
A legfrissebb hosszú távú kutatások szerint azoknál, akik antioxidánsokban gazdag étrendet követnek, 10-15%-kal kisebb eséllyel alakul ki a szürkehályog.
Forrás: best health