Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Napi öt adag zöldséggel/gyümölccsel máris tehetünk a hosszabb életért

Élettartam-növelő finomságok a Harvard ajánlásával!
2021. június 14.

Régóta halljuk, hogy napi egy alma távol tartja az orvost, de hogy ebből mennyi igaz, arról mostanában is készülnek kutatások. A Harvard szakemberei 26 tanulmány összesítése után listázták, mik azok a nyers ételek, amelyeknek a rendszeres fogyasztása hosszú életet eredményez. 29 országra terjedt ki a közel kétmillió személy szokásait figyelembe vevő, átfogó vizsgálat, melynek élmezőnyében természetesen a leveles zöldségek tanyáznak. Számos krónikus betegség kockázata kerülhető el, ha bőségesen fogyasztunk gyümölcsöt és zöldféléket. A vezető halálokok közül továbbra is a keringési problémák és a rák áll az élen, és sajnos tízből csak egy felnőtt eszik elegendő mennyiséget a fentiekből.

Ha napi öt adag zöldséget-gyümölcsöt eszünk, akkor jó eséllyel csökkentjük a korai halálozás veszélyét. Ennél a mennyiségnél többet bevinni a szervezetbe már nem érdemes, mert az nem jár kimutatható előnnyel. Az öt adagból kettő legyen gyümölcs és három a zöldség, mert így 13 százalékkal jobbak a mutatóink annál, mint aki csak naponta kétszer fogyaszt ilyen élelmiszereket. A zöldségek közül sem mindegy, mire esik a választásunk: a keményítő tartalmúak – borsó, kukorica, krumpli – nem teljesítettek valami fényesen. Ugyanígy a sokat reklámozott gyümölcslevek sem szaporítják különösebben a földi napjainkat.

Viszont a spenót, a kerti saláta és a kelkáposzta látványosan véd, melyek mellé feljöttek a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök és a répafélék is. Ezek a béta-karotin és C-vitamin tartalmú táplálékok mind a nők, mind a férfiak esetében nyerőnek bizonyultak; ám ez az összefüggés nem mondható ok-okozatinak, viszont egyértelműen kimutatható a kapcsolat.

Az American Heart Association javaslata az, hogy minden étkezéskor a tányérnak legalább a felét zöldséggel-gyümöccsel pakoljuk meg, így nemcsak a szívünkről, de a teljes szervezetünkről megfelelően gondoskodunk.

Perzsa

Forrás: Newsroom.heart.org

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hét tipp az egészséges táplálkozáshoz

Hét tipp az egészséges táplálkozáshoz

Pár egyszerűen betartható ajánlás, amivel máris tettél valamit egészségedért.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!