Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Nagyot karmol a habanero: ilyen, mikor Havanna és Kína ereje paprikában egyesül

Ázsia és a Közép-Amerika világa ér össze a csípős chiliben. 
2021. szeptember 15.

A nevével ellentétben Kubában sosem volt elterjedt a „havannai” chilipaprika, melynek eredete az Amazonas környéke. Az ottani indiánok több ezer éve foglalkoztak a termesztésével, majd a fűszer kirajzott a karibi-térségbe, és szép lassan meghódított minden más trópusi területet is. A fajának neve az enyhén barackra emlékeztető aromájú kínai paprika (Capsicum chinense), ami pláne félrevezető, ugyanis az összes paprika őshazája Dél- és Közép-Amerika.

Amelyik típus a chilibe kerül, az a habanero: ezek is rendesen csípnek a családban – a mérőszámuk a Scoville-egység szerint 100–350 ezer. Ha azt hinnénk, hogy ez az erő maximuma, akkor meg kell említeni a Red Savina fajtát, mely rendszeresen vitte az 577 ezres lécet is. Még erre is rá tudott verni az Indiában kitenyésztett Naga Jolokia (800 ezerrel), de már 2,2 milliós csúcstartó is megvan, ami a Carolina Reaper. Pici, félcentis bogyótól kezdve a jó 12 centiméteresig is megnőhet a lédús termés, melynek alakja harangra vagy kupolára emlékeztet. Íze gazdag, kimondottan trópusi gyümölcsös jellegű, ami egyénivé teszi ezt a fajtát.

Ha feldolgozzuk, mindenképp kesztyűben álljunk neki – szüretelni is így szokás, mert égési sérüléseket kockáztat, aki hozzáér. A főzésnél a gőz szintén kikezdheti a légutakat vagy a szemünket. Abban az esetben, ha szárazon jutunk hozzá, akkor arra vigyázzunk, hogy be ne lélegezzük a belőle felszálló port. Fagyasztani is érdemes a friss árut: legalább egy évig el tudjuk tárolni anélkül, hogy a minősége megcsappanna. A csumákat távolítsuk el, és egészséges, érett példányokat válasszunk. Ami már meglágyult, esetleg rothadt, vagy sérült részeket tartalmaz, azzal ne kísérletezzünk. Öblítsük le és szárítsuk meg a paprikákat, ügyeljünk arra, hogy a ráncokban se maradjon piszok. Mivel kis helyet foglalnak, így egyben is eltehetjük őket, de a levegőt jól szorítsuk ki a zacskóból. Felvágva is bezacskózhatjuk a termést, akkor viszont a gyorsfagyasztás javallt. A darabolásnál szabadulhat el a kapszaicinban dús lé, ami durván csíphet.

Ha elővennénk belőle, akkor ne olvasszuk ki, hanem azonnal használjuk fel szószhoz, guacamole készítéséhez vagy bármilyen más friss ételhez. A ropogós állagát persze már elvesztette a fagyasztás során, így a legjobb lesz mártásnak vagy akár stir fry ízesítőjének bedobni.

Perzsa

Forrás: peppergeek.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az 5 legjobb vérpezsdítő chilis étel

Az 5 legjobb vérpezsdítő chilis étel

Megnéztük milyen receptekre kerestetek rá nálunk, mikor valami igazán vérpezsdítő étel után kutattatok. Kíváncsiak voltunk, mennyire vagytok bátrak és vállalkozó szelleműek, ha a chili is rákerül a hozzávalók listájára. Most összeválogattuk nektek az öt legnépszerűbb csípős ételt.
Nagyon csípős paprika

Nagyon csípős paprika

A Pepper X-et csak kevés embernek ajánljuk

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.