Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Nagy terhet jelentene az iskolabezárás a családok számára

2020. szeptember 27.

Az Ipsos szeptemberi kutatásának eredményei alapján a gyermekes családok háromnegyede számára jelentene nehézséget az óvodák és iskolák ideiglenes vagy tartós bezárása. A megkérdezettek 45%-ának bevallása szerint rövid távon sem lenne megoldható a gyerekek elhelyezése az így kialakult helyzetben.

Tíz háztartásból hét nem, vagy legfeljebb csak rövid távon tudná megoldani az így kialakult helyzetet, további 6% akár hosszabb távon is gondoskodni tudna a gyerekek elhelyezéséről. Mindössze 21% nyilatkozott úgy, hogy az oktatási intézmények leállítása nem okozna gondot számára.

Problémát jelentene-e az Ön számára, az iskolák és óvodák ismételt bezárása? (Fotó: Ipsos)

A fiatalok és a nagyszülős családok előnyben

A legrugalmasabban a 30 év alatti felnőttek tudnák kezelni gyerekeik esetleges kényszerű elhelyezését. A teljes érintett lakosságot jellemző 45%-kal szemben náluk csak 28%-nak okozna komoly gondot az iskolabezárás, míg 39%-nak egyáltalán nem jelentene problémát.

Hasonló mondható el a nagycsaládosokról is. A kutatás eredményei szerint minél nagyobb a háztartás, annál könnyebben kezelik a szülők/nagyszülők a gyerekek otthon maradását. A 6-7 fős családok közel fele (45%) úgy nyilatkozott, hogy számukra nem generálna nehéz helyzetet az őszi iskolabezárás.

A másik végletet a tehetősebb társadalmi rétegek (diplomás szellemi foglalkoztatottak és magas vásárlóerejűek) képviselik. Az „A” ESOMAR státuszúak 96%-a nevezte megoldhatatlan problémának, és mindössze 4% azok aránya, akik megoldást tudnának találni az esetleges kényszerhelyzetre.

Problémát jelentene-e az Ön számára, az iskolák és óvodák ismételt bezárása? (Fotó: Ipsos)

Az egyes közigazgatási régiókat tekintve a Dunántúl, azon belül is kiemelten a legkisebb lakossággal bíró Dél- és Nyugat-Dunántúl családjai birkóznának meg nehezen az esetleges intézménybezárásokkal. Budapesten az országos átlaghoz képest alacsonyabb, 70%-os arány nyilatkozott úgy, hogy problémát jelentene a gyerekek elhelyezése, ha ismét szünetelne a hagyományos oktatás. Ugyanakkor az észak-magyarországi régióban ennél is jóval alacsonyabb, 57%-os érték volt mérhető.

Problémát jelentene-e az Ön számára, az iskolák és óvodák ismételt bezárása? (Fotó: Ipsos)

Az iskolabezárások által legkritikusabban érintett háztartások 45%-ában nem csak egy, de több kiskorú is él, és a gyerekek elhelyezésének problémája 78%-ban a kisebb vidéki városok vagy falvak lakóit érintené.

Forrás: Ipsos, Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Higiénikus a konyhád? A koronavírusos időszakban a tisztaság fontosabb, mint valaha

Higiénikus a konyhád? A koronavírusos időszakban a tisztaság fontosabb, mint valaha

A megfelelő konyhai higiénia csökkenti a fertőzés kockázatát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?