Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Munkahelyi ebéd? Dobozold be!

2019. január 3.

Lassan ideje tudomásul vennünk, hogy az ünnepi időszak lezárult, újra a munkáé és a tanulásé, azaz a dolgos hétköznapoké a főszerep. Akár tettünk egészséges táplálkozásra vonatkozó fogadalmat, akár nem, a január tökéletes (újra)kezdő időszak lehet. Elég csupán pár apróság a minőségibb, tudatosabb élethez és a jó közérzethez, ilyen például az, ha otthonról viszünk magunknak ebédet, nassot. Elkezdeni sohasem késő! Jöjjön 8 egyszerűen megvalósítható tipp azoknak, akik egyelőre újoncnak számítanak az ételcsomagolás világában.

1. Praktikus dobozok

Ha körülnézünk az üzletek polcain vagy a webshopokban, számos ételhordó doboz közül választhatunk. Pár alapszabály: záródjon jól, legyen könnyedén tisztítható, illetve álljon több darabból vagy rekeszből, ha nem csupán némi nassot, hanem több fogást is szeretnénk magunkkal vinni. Ne feledkezzünk meg a folyadékokról sem: ha nem vizet iszunk, hanem például házi készítésű gyógyteát vagy gyümölcsös smoothie-t, gondoskodjunk pontosan záródó palackokról. Végül pedig érdemes a befőttes üvegekről is szót ejteni, ezekbe remekül rétegezhetünk salátákat.

 

2. Rétegek a frissességért

Előző pontunkban már említettük, hogy salátáinkat érdemes üvegekbe rétegezni, így az összeállítás után akár órákkal is friss zöldeket fogyaszthatunk. Kerüljön legalulra az öntet, erre az öntetnek ellenálló keményebb összetevők, majd a puhább zöldségek, salátalevelek. A rétegezést magvakkal, csírákkal fejezhetjük be. Ebédidőben pedig egyszerűen keverjük össze salátánk rétegeit.

 

3. Rágcsáljunk!

Gyors éhségűző, ráadásul sokaknál pótcselekvés is. Nem muszáj leszoknunk, elegendő, ha egészséges rágcsát választunk, például egy marék olajos magot vagy nyers zöldséghasábokat (zellerszár, sárgarépa) teszünk a dobozunkba. Ha irodai munkát végzünk, és az asztalunknál fogyasztjuk majd el a zöldségeket, nyugodtan csomagoljunk egy kis külön tégelybe fűszeres görög joghurtot mártogatni. Ezek a kis apróságok arra is megfelelőek, hogy ne essen le a vércukorszintünk a napközbeni koplalás hatására.

 

4. A szendvics is lehet tápláló

Van úgy, hogy a napunk merő rohanás, nincs idő dobozokkal és műanyag villákkal húzni az időt. Ilyenkor a péksütemény szuper megoldás, viszont felejtsük el a sarki pékség illatozó, ám üres kalóriákkal teli kakaós csigáját! Szánjunk reggel pár percet az uzsonnánk elkészítésére, szendvicsünk álljon teljes kiőrlésű magvas péksüteményből vagy kenyérből, tegyünk bele „strapabíró” zöldségeket, csírákat, sonkát, zöldségpástétomot vagy akár sült pulykahúst. Mindig vegyük figyelembe a kinti hőmérsékletet, melegben ne csomagoljunk romlandó ételt, esetleg tartsunk hűtőládát az autónkban.

 

5. Irodai konyhák – kihasználjuk?

Kibővülnek a lehetőségeink, ha tudunk melegíteni és hűteni, mégis sokan nem élnek a lehetőséggel. A főzelékek, curryk vagy krémlevesek isteniek felmelegítve is, ha pedig bepakolhatunk a hűtőbe, a romlandóbb ételek körét sem kell kizárnunk.

 

6. Az előkészítéssel sok időt spórolhatunk

Ennek legegyszerűbb módja, ha előre eltervezzük, hogy mit szeretnénk fogyasztani a héten. Ha például hétfőre zöldséges bulgurt választottunk, a csütörtöki csirkenyársaink körete is lehet bulgur. Így vasárnap este egyszerre elkészíthetjük a dupla adagot időt és energiát spórolva. Levesekből, főzelékekből szintén készíthetünk nagyobb adagot.

 

7. Meleg vacsorából másnapi ebéd

Ha otthon meleget főzünk vacsorára, követve az előző pontot, szintén időt takaríthatunk meg. Készítsünk egy adaggal több sült pulykacsíkot, tökéletes lesz a hús a másnapra szánt tésztasalátába.

 

8. Diéta vagy ételérzékenység? Még egy ok a csomagolásra

Ha fogyókúrába, diétába kezdtünk, muszáj következetesen betartanunk az alapelveket, hiszen csak így érhetünk célba. Viszont ha épp egy tárgyalásra rohanunk farkaséhesen, a túlélésre fogunk játszani, azaz berohanunk az első pizzázóba egy szelet pizzáért vagy pékségbe pár sajtos kifliért. Ha mindig van nálunk a diétánknak megfelelő étel, elháríthatjuk a vészhelyzeteket, illetve a kísértéseknek is könnyebben ellen tudunk majd állni. Ugyancsak fontos például glutén- vagy laktózérzékenység esetén, hogy pontosan tudjuk, miből áll az étel, amit elfogyasztunk. Sokszor a keresztszennyeződések kizárása nem garantált, ezért megint csak az otthonról vitt ebéd, uzsonna jelenti a biztos és biztonságos megoldást.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ebéd befőttes üvegben

Ebéd befőttes üvegben

Színes rizssaláta - Csigó Zita receptje
Az ebédszünet 4 előnye

Az ebédszünet 4 előnye

Az egészségünk hálás lesz, ha nem hagyjuk ki a az ebédszünetet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!