Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Bezzegh Éva

Mumus a tányéron

A töknek számos fajtáját ismerjük, fogyasztjuk is “sok szeretettel”. Ez azóta szállóige nálunk, amikor egyízben a párom egy fotókiállításmegnyitót zavarában így fejezett be: “Fogyasszanak sok szeretettel!” Utolsó gondolatként belehasítva a levegőbe ott is maradt egy ideig, amíg aztán mind el nem kezdtünk hahotázni, megtörve a fagyott csendet.
2016. június 3.

Szóval mi, felnőttek fogyasztjuk sok szeretettel, nagy örömmel, de a gyerekek általában valamiért ódzkodnak tőle, főleg a nyári termésektől. Ja, tudom, miért! Mert ZÖLD! Valamiért a színek, amíg a papíron jelennek meg, vagy játékok formájában veszik körbe a legkisebbeket, TÖK rendben vannak, de ha a tányérra kerülnek, főleg a ZÖLD, akkor menekülőre fogják a manók. Bár tudnám, ez miért van!

A kiterjedt tökcsalád

Fotó: Bezzegh Éva

Fotó: Bezzegh Éva

Tökéknél a színskála ugyan nem túl tágas, de annál látványosabb. Nagy a rokonság, hiszen a tökfélék nem csupán azokat a zöldségeket takarják, aminek a nevében is benne van a szó: trükkösen első-, másodunokatesók a cukkíni, az uborka, de még a dinnyék is. Szűkebb értelemben véve tököt ismerünk élénksága húsút télről: a sütőtöktől a hokkaidón át számos fajtát, visszafogottan elegáns pasztellzöld spárgatököt nyárról, no meg a hivalkodóbb citromságra és méregzöld cukkíniket, utóbbiből akár még gömb formájúba is futhatunk kifinomultabb kínálattal rendelkező piacokon. Vagy mázli, vagy a kitartó pumpolás eredménye, de nálunk szeretik a gyerekek minden formában. Igyekszem változatosan elkészíteni, csak nehogy megszokás legyen belőle. Néhány tipp tőlem a hogyanra alább.

Narancstól zöldig

Fotó: Bezzegh Éva

Fotó: Bezzegh Éva

Sütőtökből vagy ötféle levest fabrikálok a gesztenyés-almástól a távolkeleti kókusztejesen át a füstölt halasig, lasagnét, vagy gnocchit készítek belőle, de töltök vele raviolit is. Grillezem együtt kacsával köretnek, de sütök vele édes pitét, muffint, sőt még tejeskávéba is teszem. Egész egyszerűen imádom. A nyári tököket nem szoktam túlvariálni. A kedvenc elkészítési módom a hagyományos háztartásokban egyetlen formában fellelhető spárgatökételre, a kapros tökfőzelékre hajazó főzelék. DE!!!! A szokásokkal ellentétben én nem használok sem rántást, sem cukrot: nemes egyszerűséggel olajon dinsztelt hagymára és fokhagymára rágyalulom a zsenge tököt vagy cukkínit, hozzáreszelek egy almát, fedő alatt kb. 3 percig főzöm, majd sóval, almaecettel, kevés joghurttal és sok friss kaporral ízesítem. A felét pürésítem, így adok neki főzelék jelleget. Sült húsokkal, hallal, hidegen, melegen, mindenhogy szeretjük. Nyers formában salátaként kínálom reszelve citrommal, az elválaszthatatlan barátjával, a kaporral, olívaolajjal, Megpúpozom hallal, lágytojással, így reggelire, ebédre de akár könnyű nyári vacsorának ís kínálja magát.

Fotó: Bezzegh Éva

Fotó: Bezzegh Éva

 

Kicsi bátorság, kevés fantázia = szárnyaló konyha

Tölteni sem ördöngősség. Engedjük el azt a rizses standard tölteléket! A quinoa és a köles, remek masszák lesznek hallal, hússal, zöldséggel sajttal vagy ezek kombinációjával. Ezen felül lehet grillezni, minden formáját, oljaban, fűszerekkel eltenni, pástétomot készíteni belőle, levest, curryt, miegymást… Ahogy azt szoktam hirdetni: kicsi bátorság, kevés fantázia, és szárnyra kap a konyha otthon! Kísérletezni TÖK jó dolog!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pataky Péter nyári kedvence:  a  tök

Pataky Péter nyári kedvence: a tök

És nem fél elárulni, mitől különleges az ő főzeléke
Paradicsomos, tárkonyos tökfőzelék

Paradicsomos, tárkonyos tökfőzelék

Ha tökfőzelék, akkor kapor. Ha kapor, akkor csak frissen és nagy mennyiségben használva. Olyan ez a két dolog, mint a borsó meg a héja. Mindig együtt járnak. Ebben a változatban nincsen kapor, viszont friss tárkony annál több. A piros színt pedig nem a paprika, hanem a paradicsomlé szolgáltatja. Teremtsünk új divatot!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!