
Mumus a tányéron
Szóval mi, felnőttek fogyasztjuk sok szeretettel, nagy örömmel, de a gyerekek általában valamiért ódzkodnak tőle, főleg a nyári termésektől. Ja, tudom, miért! Mert ZÖLD! Valamiért a színek, amíg a papíron jelennek meg, vagy játékok formájában veszik körbe a legkisebbeket, TÖK rendben vannak, de ha a tányérra kerülnek, főleg a ZÖLD, akkor menekülőre fogják a manók. Bár tudnám, ez miért van!
A kiterjedt tökcsalád
Tökéknél a színskála ugyan nem túl tágas, de annál látványosabb. Nagy a rokonság, hiszen a tökfélék nem csupán azokat a zöldségeket takarják, aminek a nevében is benne van a szó: trükkösen első-, másodunokatesók a cukkíni, az uborka, de még a dinnyék is. Szűkebb értelemben véve tököt ismerünk élénksága húsút télről: a sütőtöktől a hokkaidón át számos fajtát, visszafogottan elegáns pasztellzöld spárgatököt nyárról, no meg a hivalkodóbb citromságra és méregzöld cukkíniket, utóbbiből akár még gömb formájúba is futhatunk kifinomultabb kínálattal rendelkező piacokon. Vagy mázli, vagy a kitartó pumpolás eredménye, de nálunk szeretik a gyerekek minden formában. Igyekszem változatosan elkészíteni, csak nehogy megszokás legyen belőle. Néhány tipp tőlem a hogyanra alább.
Narancstól zöldig
Sütőtökből vagy ötféle levest fabrikálok a gesztenyés-almástól a távolkeleti kókusztejesen át a füstölt halasig, lasagnét, vagy gnocchit készítek belőle, de töltök vele raviolit is. Grillezem együtt kacsával köretnek, de sütök vele édes pitét, muffint, sőt még tejeskávéba is teszem. Egész egyszerűen imádom. A nyári tököket nem szoktam túlvariálni. A kedvenc elkészítési módom a hagyományos háztartásokban egyetlen formában fellelhető spárgatökételre, a kapros tökfőzelékre hajazó főzelék. DE!!!! A szokásokkal ellentétben én nem használok sem rántást, sem cukrot: nemes egyszerűséggel olajon dinsztelt hagymára és fokhagymára rágyalulom a zsenge tököt vagy cukkínit, hozzáreszelek egy almát, fedő alatt kb. 3 percig főzöm, majd sóval, almaecettel, kevés joghurttal és sok friss kaporral ízesítem. A felét pürésítem, így adok neki főzelék jelleget. Sült húsokkal, hallal, hidegen, melegen, mindenhogy szeretjük. Nyers formában salátaként kínálom reszelve citrommal, az elválaszthatatlan barátjával, a kaporral, olívaolajjal, Megpúpozom hallal, lágytojással, így reggelire, ebédre de akár könnyű nyári vacsorának ís kínálja magát.
Kicsi bátorság, kevés fantázia = szárnyaló konyha
Tölteni sem ördöngősség. Engedjük el azt a rizses standard tölteléket! A quinoa és a köles, remek masszák lesznek hallal, hússal, zöldséggel sajttal vagy ezek kombinációjával. Ezen felül lehet grillezni, minden formáját, oljaban, fűszerekkel eltenni, pástétomot készíteni belőle, levest, curryt, miegymást… Ahogy azt szoktam hirdetni: kicsi bátorság, kevés fantázia, és szárnyra kap a konyha otthon! Kísérletezni TÖK jó dolog!