Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Műanyag vagy fa vágódeszka a jobb?

A konyhai munkafelületek előnyei és hátrányai.
2021. június 15.

Ha valamit darabolni vagy aprítani kell, akkor óhatatlanul a vágódeszkáért nyúlunk. De hogy a hagyományos falapot vesszük a kezünkbe, vagy inkább egy modernebb műanyagot szeretnénk használni, az rajtunk áll. Érdemes megfontolni, melyik mire alkalmasabb, illetve a velük járó egészségügyi kockázatokat is csökkenteni.

A fa vágódeszka organikus, ám magába szívja nem csak a nedvességet, de az esetleges kórokozókat is. Az öröm az ürömben az, hogy ha a deszka kiszárad, akkor ezek az ártalmas kis organizmusok is elpusztulnak. A késeink számára kíméletes a felülete, és nem gond, ha belehasít az élük az anyagba: így legalább jobban tudjuk irányítani a vágó mozdulatainkat. Ráadásul hosszú évekig jó szolgálatot tehetnek nekünk ezek a sokat tűrő fadarabok, melyeket érdemes külön kezelni, funkcióik szerint. A húsoson például ne vágjunk kenyeret, és fordítva. Ecetes vízzel vagy egy fél citrommal érdemes áttörölgetni a felületeket, majd pár perc után kevés vízzel leöblíteni. Nagyon profik száradás után havi egyszer lenmag- vagy kókuszolajjal is átdörzsölhetik a fát.

Ami a fa eszközök ellen szól, az az, hogy mosogatógépbe véletlenül se kerüljenek, ezért mindig kézzel kényszerülünk megtisztogatni, és egy forró vizes öblítés sem árt mindkét oldaluknak. A tárolással is csínján kell bánni: csak jól kiszáradva tegyük el, és akkor is szellőző, páramentes helyre célszerű rakni. A foltok mellett bizarr szagok is előbb-utóbb jelentkezni fognak. Pont ilyen szempontból kedvezőbb választás a műanyag vágódeszka: a mosása, a fertőtlenítése és az elhelyezése is simább ügy.

A konyhai sérülések viszont gyakoribbak a plasztik lap kapcsán: mind a kezünk, mind maga a sikamlóssá váló deszka is bánhatja, a kés éléről nem is beszélve. A deszkán keletkező bevágások ráadásul remek búvóhelyet biztosítanak a bacilusoknak. Ha valamilyen alapanyag nagyon ráragad vagy makacsul befogja a deszka sérüléseit, akkor inkább váljunk meg attól a darabtól. Nem mindegyik fajta tükörsima: vannak recés kivitelűek is, ezeken könnyebb a mozgásban lévő kést irányban tartani.

A masszívabb – márvány, porcelán, üveg – felületeken egyáltalán nem jó ötlet kést használni. Igaz, a tisztán tartásuk könnyen megoldható, de a pengéket hamar eltompítanák.

Perzsa

Forrás: Healthy Magazines

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!