Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Most aztán tényleg bodza!

Murphy – Isten tudja, hányadik – törvénye: mindig a legforgalmasabb autóutak mellett nőnek a leggazdagabban virágzó bodzabokrok.
2016. június 19.

És hogy ez miért nagyon bosszantó? Mert ha bodzavirágot akarunk gyűjteni, tanácsos minél távolabb keresgélni azoktól a forgalmas utaktól, ahol üzemanyag-felhőben nőnek a bokrok. Minél érintetlenebb környezetben szedjük a bodza tányérokat, annál jobb. Ugyanis ezeket a virágokat nem tanácsos megmosni, hiszen a mosással eltávolítjuk a virágokból a legfontosabb, legértékesebb anyagot, a virágport. Anélkül pedig nem ér semmit sem a bodzaszörp, sem a bodzapezsgő. Arra viszont fokozottan ügyeljünk, hogy még csak véletlenül se szedjünk kártevőktől hemzsegő bokorról, ezek a darabok használhatatlanok. Ráadásul mire hazaérünk, a kis fekete rovarok vándorútra indulnak a virágok között, és még az is tele lesz tetűvel, ami a bokron még tiszta volt. 

Szedjük szorgalmasan!

Tökéletes családi program, ha elindulunk bodzavirágot gyűjteni, mehetünk vonattal, bringával, kocsival, mindegy, csak hagyjuk magunk mögött a városi forgatagot. Egy idő után azon fogjuk kapni magunkat, hogy már minden kosarat és rekeszt megtöltöttünk virággal, de nem tudunk leállni, még arról a bokorról is le kellene szedni azokat a csodás, sárgásfehér virágokat, na meg arról is, ott… Nos, olyan, hogy “túl sok bodza”, nincs. Mert minél több virágból készítjük például a szörpöt, annál finomabb, intenzívebb íze lesz. Már csak vízre, cukorra, citromra és citromsavra, no meg sok üres üvegre lesz szükségünk, hogy elkészítsük a téli szörpadagunkat. Házi körülmények között bodzapezsgőt is készíthetünk, ugyanezekkel az alapanyagokkal, plusz egy kevés alma- vagy borecettel.

Desszertnek sem utolsóbodza_1

A bodzavirágokat elkészíthetjük kissé szokatlan formában, sűrű palacsintatésztába mártva, olajban kisütve. Osztatlan sikert fogunk elérni a gyerekeinknél, ezt garantálom. A szörpöt használhatjuk akár fagylalt alapanyagnak is, ha a tejszínhez adunk belőle, meglepően üdítő, különleges fagylalt lesz a végeredmény. Különleges, mézszerű főzetet készíthetünk szintén a bodzavirágból, ami teába kiváló. Két nagy marék virágot főzzünk 30 percig egy liter vízben, ennyi idő alatt kb. fél liternyi főzetet kell kapnunk. Szűrés után adjunk a folyadékhoz 75 dkg kristálycukrot és egy citrom levét, főzzük további 45 percen át. A végeredmény nagyjából fél liternyi bodzaméz lesz.

Bogyók mindenütt 

Míg a bodzavirágot nyár elejéig gyűjthetjük be, a bogyókat szeptemberben szüreteljük. Nyersen ne fogyasszuk a bogyókat, mert bár nem mérgezőek, hányást, hasmenést okozhatnak. Sok cukor hozzáadásával finom lekvárt főzhetünk belőle, vállalkozóbb kedvűek bodzazselét is készíthetnek. Bodzalikőrhöz egy kiló bogyóra, egy liter alkoholra, fahéjra, szegfűszegre, citromra és cukorra lesz szükségünk. A bodzás kölesgombócot, vagy ezt a titkos favoritot pedig a világért se hagyjuk ki!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Bodzás kölesgombóc (gluténmentes)

Bodzás kölesgombóc (gluténmentes)

Könnyű és szuperegészséges desszert eperrel és bodzával, egy tartalmasabb leves után kiváló második fogás.

Süti bodzaöntettel

Ha valami édesre vágyunk és nincs kedvünk sokat pepecselni a konyhában, akkor ez a bodzás süti lesz a megoldás! Gyorsan, könnyen elkészíthető és ragacsosan édes.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!