Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Most akkor melyik héjú citromot is vegyem?

A kezeletlen héjú citromok és narancsok már a kapu mögött melegítenek, a kisebb delikátokban egymásra tornyozott rekeszek között egyensúlyozva juthatunk a megszokottól egészen eltérő élményt nyújtó gyümölcsökhöz. A nagy áruházláncok is egyre gyakrabban írják ki a citrusfélék tábláira. De ki mit kezel?
2016. március 6.

Ha megpróbálnánk fölsorolni, hogy a hosszú utazásra fölkészítve mi minden kerül a citrusfélék hájára, akkor rögvest egy haladó kémiaórán találnánk magunkat. A gombák ellen védekezni kell, a penészes gyümölcsöt ugyanis nem lehet később eladni, így jöhet kilószámra a viasz, a kence, a cucc. Egyenesen a gyümölcsök héjára. Noha a Tudatos Vásárló szerint az anyagok 50-75%-a eltávolítható alapos tisztítás során, de a teljes biztonság érdekében a végső tanulság az, hogy egyáltalán ne használjuk a nem kezeletlen gyümölcsök héját. Nyilván e pillanatban is számos kutatócsoport vizsgálja az eképpen a szervezetünkbe kerülő káros anyagok hatását. Ennek eredményeit lehet firtatni, de ettől még tény marad, hogy semmi jó nem kerül belénk, ha növényvédőszert nyalogatunk.

Olajozott megoldáscitrom esszencia

Vegyük akkor azt a boldog alaphelyzetet, amikor hozzájutunk a normálisnál jóval drágább gyümölcsökhöz (az talán mostanra látható, hogy mennyivel nagyobb körültekintést és gondoskodást igényel a szüretelése, szállítása) és egyszerre nem tudjuk elhasználni, pláne nem a héját. Persze ha csak simán a levét isszuk naphosszat, az is remek móka, de miért hagynánk veszni a nagy gonddal NEM kezelt héjat? Citromolajat igen egyszerűen készíthetünk: a magyar Gault Millau szerint a felhevített jó minőségű olívaolajat ráöntjük a felcsíkozott héjra, majd az üveget lezárva, sötét helyen szobahőmérsékleten tartjuk egy hétig, naponta kétszer megrázzuk.

Sóban az igazság

A londoni Moro éttermet vivő házaspár, Sam és Samantha Clark magyarul is megjelent könyvében, a Casa Moróban (Alexandra, 2009) egy bombabiztos sóban eltett citrom-receptet találhatunk, amellyel érdemes elkényeztetni a becses gyümölcsöt. A marokkói konyha egyik nagy találmánya. Az adagok 10 citromra vonatkoznak. 

1 kg durva szemű tengeri só
3 fahéjrudacska
1 ek koriandermag
1 ek egész római kömény
1 ek egész fekete bors
1 tk szekfűszeg
5 kisebb szárított chilipaprika
5 babérlevél (lehetőleg friss)
8 nagy citrom leve

A citromot a végénél x alakban bevágjuk, és a gyümölcsöt kétharmadáig mélyítjük a nyílást. Kiséé szétnyitjuk, sót tömünk a közepébe, majd összenyomjuk. A befőttesüvegbe rétegesen tesszük a sóval és a fűszerekkel, és kicsit lenyomkodjuk, hogy levet eresszen. Színültig töltjük a citromlével. A lezárt üveget nagyjából két hónapig tartjuk szobahőmérsékleten, ennyi idő alatt puhul meg teljesen a gyümölcsök héja. Későbbi felhasználásukkor a citromot hideg víz alatt átmossuk, a belsejét eltávolítjuk, és a héját használjuk mártásokhoz, halételekhez, salátákhoz, édeségekhez – tetszés szerint. Az így eltett citrom egy évig is eláll a hűtőszekrényben.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kurkumás, citromos forró mézital

Kurkumás, citromos forró mézital

Megfázás gyötri? Vagy csak nehezen indul a hét? Ez a mézes, kurkumás keverék, forró italként garantáltan segít a gyógyulásban.

Citromos barackos panna cotta

Könnyen elkészíthető, hűsítő, barackos finomság az olasz konyhából.

Házi citromkrém

A fanyar és édes citromkrém menüben vagy önmagában is remek választás.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!