Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Most akkor együnk halat vagy ne?

A válasz nem is olyan egyszerű, hiszen vagy azt halljuk, hogy a hal milyen egészséges és többet kellene fogyasztanunk, vagy azt, hogy a hal gyakran különféle toxikus anyagokkal szennyezett, ezért nem szabad túl sokat enni belőle. Mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, hogy akkor most együnk halat vagy ne?
2015. szeptember 28.

Mindenki a legjobbat szeretné saját magának és persze a családjának is. Van azonban néhány alapelv, amit jó ha szem előtt tartunk

A tengeri halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, ami egészséges számunkra

A heti kétszeri halfogyasztás, harminc százalékkal csökkenti szívinfarktus kialakulásának esélyét. A kutatások továbbá kimutatták, hogy a halfogyasztás megóvhat a ráktól, védi a bőrt a leégéstől, és segíti csökkenteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat.

Az omega-3 zsírsavaknak tulajdonítható, antioxidánsként működnek és gyulladáscsökkentő hatásuk kiemelkedő. Ugyanígy viselkednek bizonyos növényi élelmiszerek is, mint például a len, a dió, és a leveles zöldségekből, de ezek nem olyan hatékonyak, mint a halakban található omega 3-zsírsavak.  A hal emellett gazdag fehérje, magnézium és vas forrás.

A tengeri vagy akár folyami halak szervezetében azonban nehézfémek halmozódhatnak fel, a vizek túlzott szennyezettsége miatt, melynek elfogyasztása nagyon nem ajánlott. Visszafordíthatatlan károkat okozhatnak az embereknél is. Éppen ezért fontos, hogy az alábbiak szerint válasszunk ebédnek valót:

1. Válasszuk a kisebb halakat!

Elkerülhetjük a higanyt vagy bármely más mérget, hogyha nem a tápláléklánc csúcsán lévő nagy halakat választjuk. Ezek a nagy halak hosszabb ideig élnek és megeszik társaikat, ezért több szennyezőanyag halmozódik fel bennük. Kerülendő a király makréla, a cápa, a kardhal húsának fogyasztása.

2. Kerüljük az ipari területek közelében kifogott édesvízi halakat!

Sajnálatos módon a világon sok vizünk fertőzött, ezért érdemes ellenőrzött vizek halait fogyasztani. Az alaszkai tenyésztett pisztráng és harcsa biztonságos választás, mivel életük nagy részét természetes, nem fertőzött környezetben élik le. Magyarországon a vizek elég tiszták, így bátran fogyaszthatunk az édesvízi halak közül.

3. Élvezzük a változatosságot!

A különböző fajtájú, illetve más és más helyekről származó halak fogyasztása segíthet megakadályozni bizonyos szennyezőanyag túladagolását. Együnk változatosan!

4. Kerüljük a zsírt!

Mivel a vizekben található klór szennyezés a hal zsírjában gyűlik össze, a bőr illetve a barna, zsíros rész egyszerű eltávolításával, már jobb helyzetben vagyunk.

5. Ne süssük meg!

A sütés káros lehet, mivel ilyenkor a hal esetleg szennyezett saját zsírja is vele sül. Helyette süssük meg a sütőben, vagy grillezzük, így a zsír lecsöpög.

 

Forrás: http://www.finecooking.com/item/38664/the-dish-on-fish

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csodás halak Karintiából

Csodás halak Karintiából

Azt, hogy Ausztria immáron nemcsak téli célpont, régóta tudjuk. Ahogy azt is, hogy a kis, falusi vendéglőktől a csúcsgasztronómiáig minden megtalálható az éttermi kínálatban. Körbe is nézünk egy-egy tartomány konyhájában, mit érdemes arrafelé kóstolnunk. Célpont: Karintia.
Együnk halat egész évben! Összeszedtük az érveket

Együnk halat egész évben! Összeszedtük az érveket

Az sajnos köztudott, hogy Európában a magyarok eszik a legkevesebb halat, évente átlagosan 4-5 kg-ot fejenként. Ennek nagy részét is főleg karácsonykor. Varga Anita, a Kapj rá! kampány dietetikusa 5 érvvel támasztja alá, miért érdemes halat fogyasztani egész évben.
Halfilé lebőrözése - videóval

Halfilé lebőrözése - videóval

Pataky Péter megmutatja, hogy lehet néhány mozdulattal - no meg egy éles késsel - gyönyörű halfilét készíteni

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!