
Most akkor együnk halat vagy ne?
Mindenki a legjobbat szeretné saját magának és persze a családjának is. Van azonban néhány alapelv, amit jó ha szem előtt tartunk
A tengeri halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, ami egészséges számunkra
A heti kétszeri halfogyasztás, harminc százalékkal csökkenti szívinfarktus kialakulásának esélyét. A kutatások továbbá kimutatták, hogy a halfogyasztás megóvhat a ráktól, védi a bőrt a leégéstől, és segíti csökkenteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat.
Az omega-3 zsírsavaknak tulajdonítható, antioxidánsként működnek és gyulladáscsökkentő hatásuk kiemelkedő. Ugyanígy viselkednek bizonyos növényi élelmiszerek is, mint például a len, a dió, és a leveles zöldségekből, de ezek nem olyan hatékonyak, mint a halakban található omega 3-zsírsavak. A hal emellett gazdag fehérje, magnézium és vas forrás.
A tengeri vagy akár folyami halak szervezetében azonban nehézfémek halmozódhatnak fel, a vizek túlzott szennyezettsége miatt, melynek elfogyasztása nagyon nem ajánlott. Visszafordíthatatlan károkat okozhatnak az embereknél is. Éppen ezért fontos, hogy az alábbiak szerint válasszunk ebédnek valót:
1. Válasszuk a kisebb halakat!
Elkerülhetjük a higanyt vagy bármely más mérget, hogyha nem a tápláléklánc csúcsán lévő nagy halakat választjuk. Ezek a nagy halak hosszabb ideig élnek és megeszik társaikat, ezért több szennyezőanyag halmozódik fel bennük. Kerülendő a király makréla, a cápa, a kardhal húsának fogyasztása.
2. Kerüljük az ipari területek közelében kifogott édesvízi halakat!
Sajnálatos módon a világon sok vizünk fertőzött, ezért érdemes ellenőrzött vizek halait fogyasztani. Az alaszkai tenyésztett pisztráng és harcsa biztonságos választás, mivel életük nagy részét természetes, nem fertőzött környezetben élik le. Magyarországon a vizek elég tiszták, így bátran fogyaszthatunk az édesvízi halak közül.
3. Élvezzük a változatosságot!
A különböző fajtájú, illetve más és más helyekről származó halak fogyasztása segíthet megakadályozni bizonyos szennyezőanyag túladagolását. Együnk változatosan!
4. Kerüljük a zsírt!
Mivel a vizekben található klór szennyezés a hal zsírjában gyűlik össze, a bőr illetve a barna, zsíros rész egyszerű eltávolításával, már jobb helyzetben vagyunk.
5. Ne süssük meg!
A sütés káros lehet, mivel ilyenkor a hal esetleg szennyezett saját zsírja is vele sül. Helyette süssük meg a sütőben, vagy grillezzük, így a zsír lecsöpög.
Forrás: http://www.finecooking.com/item/38664/the-dish-on-fish