Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mítoszok a darált marhahúsról

Vajon számít a színe? És létezik olyan, hogy ideális zsírtartalom?
2022. February 17.

A darált marhahús olyan alapanyag, amely általában ott lapul legtöbbünk fagyasztójában, persze csak ha fogyasztunk húst. Gyorsan és egyszerűen készíthetünk belőle sokféle fogást, és akkor is hasznunkra válhat, ha nincs sok időnk vagy kedvünk a főzéssel foglalkozni. Ám amilyen népszerű, annyira sok tévhit is kering vele kapcsolatban. Egy részét első hallásra is megcáfolja bárki, viszont vannak olyanok is, amelyek logikusnak és igaznak tűnnek. Nézzük a legelterjedtebbeket!

A színe megmutatja, hogy mennyire friss

Rögtön az „igaznak tűnik” kategóriáját erősíti, de manapság már nem állja meg a helyét. Ennek oka, hogy a csomagolás során számos esetben szén-monoxidot töltenek a fólia alá. Ez hivatalosan nem számít színezéknek, de pirosabbnak és frissebbnek fog tőle tűnni a hús. A frissességet inkább a hús állaga vagy illata mutatja meg. A becsomagolt húst nem tudjuk megszagolni, de az így is látható nyálkás állag árulkodó jele a nem túl friss húsnak.

Tipp: Kedvencünk ez az egyben sült zöldséges fasírt

Mindegy, mennyit rakunk a serpenyőbe

Jellegzetesen olyan alapanyag, amelyből jókora adag ételeket készíthetünk. Ezért sokan csurig pakolják a serpenyőt abban a hiszemben, hogy ugyanolyan jól át fog sülni a hús. Viszont jobb, ha megjegyezzük: sosem ideális roskadásig tömni a serpenyőt. Abban ugyanis pirítani szeretnénk, ha viszont túlságosan tele van, inkább csak gőzölni fogjuk a hús egy részét.

A csomagolt fajta a legjobb

A szupermarketben szeretünk gyorsan mindent betenni a kosárba, fizetni, majd távozni. Ha viszont kiálljuk a sort a hentesnél vagy a húspultnál, pont azt a darab húst daráltathatjuk le magunknak, amit kiválasztunk. Ennek előnye, hogy az egész darabon jobban láthatjuk annak zsírtartalmát, így nem kell a csomagoláson feltüntetett értékre hagyatkoznunk.

Nem számít annyira a zsírtartalom

A zsírtartalom igenis számít, és nem minden esetben a legsoványabb a legjobb. Inkább függ attól, hogy mit szeretnénk készíteni. Hamburgerekhez a 20%-os, húsgombócokhoz a 30%-os a nyerő, ragukhoz választhatunk zsírszegény marhahúst.

Kipróbálnád?

Tzatzikis hamburger

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi alapanyagunk, a marhahús - 15 recepttel

Napi alapanyagunk, a marhahús - 15 recepttel

Mutatjuk kedvenc marhahúst igénylő receptjeinket az ízesélet arcaitól

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!