Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: ©buzzfuss/123RF.COM

Mitől olyan –egyformán – szépek Instagramon a lányok?

Oké, hogy highlighter és magas élet, de miért kellene mindenkinek ugyanúgy kinézni?
2021. szeptember 1.

Légy önmagad – vagy inkább legyél olyan, mint valaki más? Nehéz kérdések ezek, melyeknek a nők évtizedek óta igyekeznek megfelelni, az Instagram pedig fennállása óta csak olaj a tűzre. Csak nem Kylie Jenner akarna lenni mindenki? Vagy legalábbis közel annyira sikeres és mutatós, és ehhez mindent meg is tesz, amit csak tud. A közösségi média influenszerei mintha futószalagon készülnének: telt ajak biggyesztése, tökéletesen ívelő szemöldök, kihúzott szem, és persze arckontúr/ highlighter alkalmazása. Pár sminkmozdulat, közel azonos színpaletta, matt rúzs – és máris kész az egyen-arc, amivel igazi celebnek tettethetjük magunkat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylie Cosmetics (@kyliecosmetics)

Az Instagram-smink/-arc titkát többen próbálták már megfejteni, de a trend csak nem akar alábbhagyni, sőt. Rachel Weingarten szépség-történész szerint a közösségi média hódítása előtt a földrajzi és az etnikai háttér miatt voltak bőven eltérések: ha az 1700-as évek Franciaországában éltünk volna, akkor rizsporos parókát hordtunk volna, Ázsiában pedig bőrfehérítő nélkül elképzelhetetlen lett volna az életünk. A környezet, a szokások és a hiedelmek tagolták a stílusokat, majd az 1900-as évektől a magazinok felnyitották a szemeket. A ’40-es évektől kezdődően pedig világszerte a hírességekhez lőtték be a szépség sztenderdeket, amihez aztán mindenki igazodni igyekezett. Az internettel aztán minden elszabadult, illetve a nemzeti jellegzetességek is elmosódtak. Most egy agresszív multikulti eszmény gyűr le mindent: cicaszemek, kacsaszáj és szépen formázott szemöldök a kulcs, ami egyébként a legtöbb bőr- és arctípushoz megy. A közmegegyezés szerint ma ez a vonzó külső – ezért igyekszik mindenki hasonlítani erre az idealizált képre. Ettől várjuk, hogy jól érezzük magunkat, és hogy értékesnek tartsanak mások is.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylie 🤍 (@kyliejenner)

A Kardashian-hatás azzal is jár, hogy akár gyötrelmes beavatkozásokat is vállalnak a nők, és már a fiatal lányok is kés alá fekszenek. A legfiatalabb Kardashian-Jenner-lány kozmetikai birodalma közben szépen épül, és az általa képviselt ideál valóban jóval elérhetőbb, mint a ’70-es évek szőke-kékszemű szépségmániája. Nyilvánvalóan a filterek és az appok is kézre játszanak a sikerben, hogy még inkább kifejezésre tudjuk juttatni a közösségi perszónánkat. De az egyedi, hús-vér ember hol marad? Ráadásul állandó nyomás alatt kell élni, hogy minél fiatalosabbnak látsszunk, és – ha kell, akkor – a természetes fizikai adottságainkat is folyamatosan megtagadva. Ez pedig pszichés sérüléssel jár – mert nem mindenki képes tartani ezt az iramot, főleg akinek genetikailag nincsenek meg a kellő alapjai. Szerencsére van más irányzat is: sokan épp a különbözőséget, sokféleséget ünneplik az Instagramon, fittyet hányva a média által diktált elvárásokra. Persze azokat sem kell megvetni, akik a fősodorba szeretnének belesimulni, ám ha a valóságban nagyon máshogyan néznek ki, annak mindig lelki ára van – főleg akkor, ha reggel belenéznek a tükörbe, és nem az a megcsinált arc néz vissza rájuk.

Perzsa

Forrás: huffpost.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ideje volt, Selena Gomez szépségmárkája betört a nemzetközi piacra

Ideje volt, Selena Gomez szépségmárkája betört a nemzetközi piacra

A texasi popsztárnak fontos üzenete is van a Rare elnevezésű címkével.
Kendall Jennert új tequilája miatt támadják

Kendall Jennert új tequilája miatt támadják

A celeb saját márkát indított.
Kim Kardashian darázsderekának titka

Kim Kardashian darázsderekának titka

Egyik tippje a reggeli edzés

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!