
Mitől lesz igazán puha és omlós a sült csirke? Jamie Oliver elárulja a titkot.
2019. február 12.Az igazán finom sült csirke elkészítése nem is olyan egyszerű feladat, hiszen a húst nagyon könnyen ki lehet szárítani. Számos tanácsot lehet olvasni a témában, és tudjuk, mindenki másra esküszik. Igazságot tenni nem szeretnénk – főleg, hogy sok jó módszer létezik –, viszont megosztunk veletek még egy szuper ötletet, ezúttal Jamie Olivertől.
A sztárséf trükkje egyáltalán nem bonyolult, tejet használ. Az abban rejlő kalcium ugyanis beindítja a csirkében található egyik enzim működését, ettől pedig a hús sokkal puhább lesz. Mivel csak a kalciumra van szükségünk a tejből, például a kókusztej is megfelel a célnak, nem muszáj tehát feltétlenül tehéntejet használnunk. Kecsketej vagy kalciumban bővelkedő egyéb növényi tejek szintén szóba jöhetnek. Ráadásul a tej krémes szósszá válik sülés közben, így még szaftosabb lesz a csirkénk.
Jamie Oliver receptje nem igényel profi konyhai hátteret, ezért is szeretjük annyira. Lássuk, hogyan készül! Először befűszerezzük a csirkét, majd fogjuk a legnagyobb serpenyőnket, és felhevített zsiradékon elkezdjük a húst pirítani. Igen, az egész csirkét, és igen, a tűzhelyen! Amikor kívül már szép aranyszínű, akkor tesszük csak be a sütőbe fahéjjal, zsályával, citromhéjjal, fokhagymával és egy jó fél liter tejjel együtt. Másfél órán át sütjük, a tejes-fűszeres keverékkel pedig időnként meglocsoljuk. Jamie ajánlása szerint tört krumplival vagy spenótkörettel a legfinomabb, de ez persze már ízlés kérdése.
Forrás: Reader’s Digest