Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mitől lesz extra ropogós a sült csirke?

2019. március 28.

Ki tudna ellenállni a belül puha és szaftos, kívül ropogós sült csirkének? Mindegy, hogy sütőben, serpenyőben vagy fritőzben készítjük, létezik pár trükk, amelyek segítségével könnyebben lesz mennyeien ropogós a csirkénk.

 

Sütőben

1. Ropogós bunda pirítva

Bár sok-sok olajat megspórolhatunk, ha sütőben sütjük a csirkét, tény, hogy a legnehezebben így tudjuk elérni a vágyott ropogós állagot. Nagyban megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha csalunk egy kicsit, és a húst sütés előtt bevonjuk valamivel, ami eleve ropogós. Szuper tipp erre a panko morzsa. Pirítsuk meg, mielőtt beleforgatjuk a hússzeleteket, ezáltal a kész csirkének olyan színe és íze lesz, mintha olajban sült volna.

 

2. Kisebb darabok

Ha kisebb darabokra vágjuk a csirkét, logikus, hogy gyorsabban át fog sülni. És hogy miként kapcsolódik ez a ropogóssághoz? Rövidebb idő alatt kevesebb gőz képződik, azaz nem fog a ropogós bunda megpuhulni, nem lesz „szottyadt”. Éppen ezért ajánlott csíkokra vágni a húst vagy nuggetset készíteni.

 

3. Vonjuk be majonézzel

Nem csupán plusz ízt ad, hanem abban is segít, hogy a panírunk jól tapadjon a húshoz.

 

Serpenyőben

4. Klopfoljuk ki

A panírnak és a csirkének nagyjából ugyanolyan ütemben kell megsülnie, így hasznos, ha egy kicsit kiklopfoljuk a húst. Vigyázzunk, ne legyen túl vékony sem, mert hamar kiszáradhat.

 

5. Apróbb szemű zsemlemorzsa

A sütőben készülttel ellentétben a serpenyős csirkéhez finomabbra őrölt zsemlemorzsát javasolnak. A finom morzsa jobban tapad, és nem válik le a húsról. (Ez azért is fontos, mert a levált darabkák könnyen megéghetnek a serpenyőben, ami aztán az egész ételt elronthatja.)

 

6. Kevesebb olaj

Ha ropogós húst szeretnénk, a gőz bizony az első számú ellenségünk. A túl sok olaj a sütéskor felszabaduló nedvességet bezárja a hús és a panír közé. Tehát a serpenyőben maximum 5-6 mm magasan legyen az olaj, mielőtt beletennénk a húst.

 

Fritőzben

7. Mártsuk tojásfehérjébe

A gondosan szétválasztott tojásfehérjét verjük fel, majd mártsuk bele a csirkedarabokat. Ezután jöhet a panír, az eredmény finom ropogós réteg lesz.

 

8. Alkohol vagy ásványvíz a panírba

Egy csepp vegyészet: mind az alkohol, mind pedig a szénsav olyan folyamatokat indít el, amelyek elképesztően ropogós bundát eredményeznek.

 

9. Kukoricakeményítő a lisztbe

Egy egészen kevés kukoricakeményítőtől is ropogósabb lesz a panírunk. A keményítő és a liszt közösen egyben tartja a bundát, a ropogós eredmény garantált.

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csirke módi

Csirke módi

Jó fűszerezéssel egyáltalán nem unalmas a csirkemell.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!