
Mit vegyünk és együnk az Isztrián?
Horvátország történelme és fekvése erősen meghatározó a konyhában is. A horvát gasztronómiát sokkal inkább külső hatások határozzák meg, és nem annyira a saját, egyedi fogások, de a helyi alapanyagok, amik a piacokon és az élelmiszer áruházakban kaphatók kipróbálásra érdemesek.
Az olasz hatás
A nyaralási célpontokon, az Isztrián illetve Dalmáciában leginkább az olasz hatás érvényesül, de ugyanennyire erős a görög és magyar hatás Szlavóniában, vagy éppen a török az ország szívében, és természetesen szerb és bosnyák ételek közül is sok kóstolható Horvátország majd minden részén. Nem nagyon van például olyan étterem, ahol ne szerepelne az étlapon a csevap.
Csevap-kalauz
És, ha már itt tartunk! A csevappal legyünk óvatosak, mert attól, hogy mindenütt kapható, sajnos még nem biztos, hogy mindenütt jó is. Ha például apartmanban lakunk, és van lehetőségünk a főzésre, akkor egészen biztos, hogy jobban járunk, ha egy helyi közértben megvásároljuk az előre bekevert és megformázott hús rudacskákat, a mellé kínálandó ajvárt, a piacon pedig a lila hagymát és mindenféle más zöldségeket. Ha van lehetőség, akkor grillen, de akár egy serpenyőben is pár perc alatt megsüthetjük a csevapokat, mellé egy frissen kevert saláta és az ajvár, kell ennél több? Természetesen magunk is elkészíthetjük a fogást, előre gyártott rudacskák nélkül is akár a nyaralás alatt, akár otthon.