Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mit vegyünk és együnk az Isztrián?

Ha Horvátországba indulunk, és a nyaralásunk idején apartmanban, kempingben vagy vitorláson lakunk, semmiképp se tegyük tele a csomagtartót otthonról vitt élelmiszerekkel, bízzunk bátran a helyiekben és a helyiben! Célpont: Horvátország.
2015. július 15.

Horvátország történelme és fekvése erősen meghatározó a konyhában is. A horvát gasztronómiát sokkal inkább külső hatások határozzák meg, és nem annyira a saját, egyedi fogások, de a helyi alapanyagok, amik a piacokon és az élelmiszer áruházakban kaphatók kipróbálásra érdemesek. 

imageAz olasz hatás

A nyaralási célpontokon, az Isztrián illetve Dalmáciában leginkább az olasz hatás érvényesül, de ugyanennyire  erős a görög és magyar hatás Szlavóniában, vagy éppen a török az ország szívében, és természetesen szerb  és bosnyák ételek közül is sok kóstolható Horvátország majd minden részén. Nem nagyon van például olyan  étterem, ahol ne szerepelne az étlapon a csevap.  

 Csevap-kalauz

image

És, ha már itt tartunk! A csevappal legyünk óvatosak, mert attól, hogy mindenütt kapható, sajnos még nem biztos, hogy mindenütt jó is. Ha például apartmanban lakunk, és van lehetőségünk a főzésre, akkor egészen biztos, hogy jobban járunk, ha egy helyi közértben megvásároljuk az előre bekevert és megformázott hús rudacskákat, a mellé kínálandó ajvárt, a piacon pedig a lila hagymát és mindenféle más zöldségeket. Ha van lehetőség, akkor grillen, de akár egy serpenyőben is pár perc alatt megsüthetjük a csevapokat, mellé egy frissen kevert saláta és az ajvár, kell ennél több? Természetesen magunk is elkészíthetjük a fogást, előre gyártott rudacskák nélkül is akár a nyaralás alatt, akár otthon.

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Házi paprikakrém, az ajvár

Házi paprikakrém, az ajvár

A csevapcsicsa elmaradhatatlan kísérője az ajvár otthon is elkészíthető változata, amiből fontos, hogy nagy mennyiség készüljön, mert könnyen elfogy.
Pannon ízek a magyar-horvát határon

Pannon ízek a magyar-horvát határon

Pannon ízek mottóval, a magyar-horvát határon átívelő programsorozat vette kezdetét, a Magyar Gasztronómiai Egyesület szervezésében. Első állomása Pécs és a rétes volt.
Toszkán menet az Ízes élettel

Toszkán menet az Ízes élettel

Áhítattal figyeljük az ismerőseink nyaralós fotóit? Akár megyünk, akár nem, akár messze, akár közel, álmodozni mindig jó. Forró pizza, friss bazsalikom, áttetsző sonkaszeletek, frissen őrölt kávé. Célpont: Olaszország, mi más?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!