Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mit vegyünk és együnk az Isztrián? 2. rész

Ha az Isztriára vagy Dalmáciába utazunk, semmiképp se tegyük tele a csomagtartót otthonról vitt élelmiszerekkel, hanem inkább irány a piac, de még a szupermarket is! Célpont: még mindig Horvátország.
2015. augusztus 13.

Étterembe menni horvátországi tengerparti üdülőhelyeken csak akkor érdemes, ha van tuti címünk, és már előttünk valaki tesztelte a helyet. Nagy kulináris élvezetre így se készüljünk, és érdemes minél egyszerűbb fogásokat választani. Leginkább a grillezett tengeri halakat, rákokat javasoljuk valamilyen salátával vagy a minden étlapon megtalálható mángoldos krumplival, amit legalább egyszer érdemes megpróbálni. Ám méginkább és szívből ajánljuk az önellátást, de mindenképp helyi alapanyagokból.

Elsősorban irány a piac

Minden kisebb és nagyobb városban találunk piacot, de csak ha egy üdülőtelepen is vagyunk ott is imageegészen biztos, hogy találunk legalább egy zöldséges standot. A gyümölcsök mellett, amik szinte kivétel nélkül mézédesek, különösen csodálatosak a fügék, kihagyhatatlan a paradicsom. Nem kell megijedni akkor sem, ha narancssárgásnak látjuk, nem, nem éretlenek akkor sem. Aki egyszer megkóstolja a horvát pardicsomot, az sokszor fogja fájó szívvel emlegetni, amikor vízízű mostoha testvérét kóstolja. Az itteni paradicsom természetesen tökéletes nyersen fogyasztva, de remek belőle a paradicsomleves is.

Hidegkonyha

imageGyakran az embernek a nagy melegben nincs is nagyon étvágya. Szóval ha jól bevásároltunk a piacon, akkor csak teli kell rakni a fridzsidert a megvásárolt gyümölcsökkel, hisz a legjobban talán a jól behűtött görögdinnye esik vagy akár egy, Pataky Péter féle lecsó gazpacho. De, ha a gyümölcsökön, zöldságeken kívül valami másra is vágyunk, akkor érdemes körülnézni a kisebb boltok vagy akár a nagyobb szupermarketek tejtermékei közt. Bátran válogassunk a vajak, sajtok, kefírek és joghurtok között, nem fognak csalódást okozni. És, ha már hideg és tejtermék, akkor mindenképp próbáljuk ki, készítsük el a törökök klasszikus joghurtitalát, az ayrant egy jó fajta horvát joghurtból. Strandolás után a legjobb dolog, ne hagyjuk ki!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mit vegyünk és együnk az Isztrián?

Mit vegyünk és együnk az Isztrián?

Ha Horvátországba indulunk, és a nyaralásunk idején apartmanban, kempingben vagy vitorláson lakunk, semmiképp se tegyük tele a csomagtartót otthonról vitt élelmiszerekkel, bízzunk bátran a helyiekben és a helyiben! Célpont: Horvátország.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!