Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mit tehetnek a jövőért a séfek?

A világ vezető séfjei újragondolják a legmenőbb ételeket egy szebb jövőért: jól hangzik, de mi is az a fenntarthatóság, pláne a konyhában?
2016. május 31.

Hulladékmentesség, farmtól az asztalig, zárt láncú kereskedelem, mely kihagyja a szupermarketet, vagyis egyenesen a termelőtől a vásárlóig jut el. Lenyűgöző, hogy milyen messzire jutottak azok a séfek, akik a konyhában értelmezik a “fenntarthatóság” fogalmát. Egy étteremhez tartozó farm, vízrendszer, mely a használt vizet újrahasználja, talaj nélküli növénytermesztés, különféle fajtájú növények újrafelfedezése: a lista végtelen. A világ legjobb ötven étterme fenntarthatóság díjat hozott létre. De mi a helyzet a mindennapok séfjével?

A séfek erejefairtrade_cuisine_02

Azok a séfek, akik heti hatvan-nyolcvan órát is dolgoznak, a felelősek azért, hogy mit is eszünk. Ugyanazok az emberek küzdenek a vizeink, az erdeink, a mezőgazdaságunk és tradícióink fenntarthatóságáért. Segítsük őket avval, hogy ellesük titkaikat, és hazavisszük őket saját konyháinkba! A fine dining világ soha nem tett többet egy fenntarthatóbb jövőért, mint az elmúlt néhány évben. A legmenőbb éttermek késforgatói rádöbbentektek, hogy mekkora hatalom is van a kezükben. Rájöttek, hogy avval, amit főznek, nagy társadalmi változások előfutárai lehetnek. Az elmúlt néhány évben óriási változásoknak lehettünk tanúi, ha figyelemmel kísértük a fine dining világát.

Egy izgalmas útfairtrade_cuisine_01

A Netflix sorozatot kezdett a világ úttörő séfjeiről, akik recepjeikkel és eltökéltségükkel, szó szerint egy fenntarthatóbb jövőt tesznek le az asztalra. A sorozat ezen része Ben Shewry melbournei világhíres éttermét, az Atticát mutatja be. Shewry egy új-zélandi farmon felnőve jegyezte el magát a természettel. Éttermében azt mutatja be, hogyan lehet helyi, szezonális és fairtrade (vagyis fenntartható) alapanyagokból kiváló menüt összeállítani. Ő és a hozzá hasonló, haladó gondolkodású séfek azt szeretnék, ha évek múlva is remek ételeket tudnának felszolgálni, és tudják, hogy ehhez már ma tenniük kell. Még több ilyen, és hasonló gondolkodású séfre és étterem tulajdonosra van szükségünk ahhoz, hogy csökkentsük a levegő CO2 tartalmát, hogy megóvjuk a kihalástól fenyegetett fajtákat, túlhalászott vizeinket, hogy megőrizhessük hagyományos ételeinket. Egy kis erőfeszítéssel és kreativitással mindannyian tehetünk azért, hogy megvédjük környezetünket és kielégítsük étvágyunkat.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Körbenéztünk egy biogazdálgodásban Fanø szigetén, Dániában

Körbenéztünk egy biogazdálgodásban Fanø szigetén, Dániában

Kolléganőnket Dániába vitte az élet egy időre, persze hogy megkértük, nézzen körül alaposan és kóstoljon meg mindent, amit tud és szeret. Ezúttal a húsok körül fordult egyet.
A termelőtől az étkezőasztalig - de hogyan?

A termelőtől az étkezőasztalig - de hogyan?

Hogyan jutnak el a vidéki kistermelők termékei a fővárosi bisztrókba, kávézókba? A választ a Házikónál találjuk meg: egy kisüzem a nagyváros szívében, amely összegyűjti és feldolgozza a vidéki kézműves terményeket.
Tavaszi piaci kisokos

Tavaszi piaci kisokos

Végre ismét van miért piacra járnunk, gőzerővel beindult a tavasz, dübörögnek a fóliasátrakban a fűtő alkalmatosságok, nőnek a palánták az üvegházakban, és hamarosan dömping lesz a tavaszi zöldségekből a piacokon.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!