
Mit tehetnek a jövőért a séfek?
Hulladékmentesség, farmtól az asztalig, zárt láncú kereskedelem, mely kihagyja a szupermarketet, vagyis egyenesen a termelőtől a vásárlóig jut el. Lenyűgöző, hogy milyen messzire jutottak azok a séfek, akik a konyhában értelmezik a “fenntarthatóság” fogalmát. Egy étteremhez tartozó farm, vízrendszer, mely a használt vizet újrahasználja, talaj nélküli növénytermesztés, különféle fajtájú növények újrafelfedezése: a lista végtelen. A világ legjobb ötven étterme fenntarthatóság díjat hozott létre. De mi a helyzet a mindennapok séfjével?
A séfek ereje
Azok a séfek, akik heti hatvan-nyolcvan órát is dolgoznak, a felelősek azért, hogy mit is eszünk. Ugyanazok az emberek küzdenek a vizeink, az erdeink, a mezőgazdaságunk és tradícióink fenntarthatóságáért. Segítsük őket avval, hogy ellesük titkaikat, és hazavisszük őket saját konyháinkba! A fine dining világ soha nem tett többet egy fenntarthatóbb jövőért, mint az elmúlt néhány évben. A legmenőbb éttermek késforgatói rádöbbentektek, hogy mekkora hatalom is van a kezükben. Rájöttek, hogy avval, amit főznek, nagy társadalmi változások előfutárai lehetnek. Az elmúlt néhány évben óriási változásoknak lehettünk tanúi, ha figyelemmel kísértük a fine dining világát.
Egy izgalmas út
A Netflix sorozatot kezdett a világ úttörő séfjeiről, akik recepjeikkel és eltökéltségükkel, szó szerint egy fenntarthatóbb jövőt tesznek le az asztalra. A sorozat ezen része Ben Shewry melbournei világhíres éttermét, az Atticát mutatja be. Shewry egy új-zélandi farmon felnőve jegyezte el magát a természettel. Éttermében azt mutatja be, hogyan lehet helyi, szezonális és fairtrade (vagyis fenntartható) alapanyagokból kiváló menüt összeállítani. Ő és a hozzá hasonló, haladó gondolkodású séfek azt szeretnék, ha évek múlva is remek ételeket tudnának felszolgálni, és tudják, hogy ehhez már ma tenniük kell. Még több ilyen, és hasonló gondolkodású séfre és étterem tulajdonosra van szükségünk ahhoz, hogy csökkentsük a levegő CO2 tartalmát, hogy megóvjuk a kihalástól fenyegetett fajtákat, túlhalászott vizeinket, hogy megőrizhessük hagyományos ételeinket. Egy kis erőfeszítéssel és kreativitással mindannyian tehetünk azért, hogy megvédjük környezetünket és kielégítsük étvágyunkat.