Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mit lehet kihozni a rizsből? Gondoltad volna?

A legegyszerűbb étlap sem képzelhető el rizs nélkül, de ennél jóval többet tud a szimpla köret, amit az elmúlt évek bővülő bolti kínálatának köszönhetően akár otthon is megtapasztalhatunk.
2016. június 20.

A rizs a világ egyik alapvető élelmiszere, nálunk azonban a fitnesz előretörésével kapott kiemelt figyelmet, ami leginkább alacsony kalóriatartalmának (100 gramm rizs csak 100 kalóriát tartalmaz) köszönhet. Bizonyos vitaminokat egyáltalán nem tartalmaz, cserébe viszont alacsony a zsírtartalma és magnéziumhoz, vashoz és foszforhoz juthatunk a fogyasztásával. Emellett kiváló B1- és B2-vitamin forrás, de ez csak a hántolatlan rizsre igaz, ha csak hántolt rizst fogyasztunk, akkor elér minket a beri beri, ami nem egy misztikus átok, hanem a B1-vitamin hiányából fakadó hiánybetegség.

Színek 

Fehér

A fehér (esetleg kissé sárgás) rizs, fajtától függetlenül, a hántolt rizs. A hántolás célja, az esztétikumon túl, hogy a rizs ne romoljon meg olyan hamar a trópusokon.

Barna

A barna rizs, nagyjából fajtától függetlenül, az a hántolt rizs, amin rajta marad az ezüsthártya. A barna rizsnek épp ezért jóval nagyobb a tápértéke mint a fehérnek, mivel az ezüsthártya zsírt tartalmaz. Viszont épp ezért hamarabb is romlik, lassabban fő és keményebb marad.

Piros

A piros rizs is inkább mahagóni színű. Becsapós típus ez, mert létezik belőle eredetileg piros színű (pl. a Franciaországban termelt Camargue rizs), de van egy ázsiai típusa is, ami annak köszönheti a színét, hogy élesztőgombával kezelik. Ez utóbbi legfőbb jótéteménye, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Mindkettő íze édeskés, diós.

Fekete

A fekete rizs inkább nagyon sötét barna mint fekete. Eredetileg kizárólag a kínai császári család fogyasztotta, napjainkban azonban már nincsenek ilyen megkötések, sőt már nem csak Kínában, hanem Olaszországban is termesztik. Az édeskés fekete rizst Ázsiában alapvetően édességekhez használják, de készíthető belőle különleges köret is. És a fekete rizs nem egyenlő a vadrizzsel!

Eljárásokfeketerizs

Hántolás

A hántolás során a rizst megszabadítják a külső héjától, így születik a barna rizs. Ha a pelyva alatti ezüsthártyát is leszedik róla, akkor lesz fehér rizs. Ezt követően lehet csiszolni, így születik a fényezett rizs. Ezzel az eljárással még tovább csökken a tápértéke, viszont nem tapad és nem fő szét, bár ez utóbbi problémára a megfelelő elkészítési eljárás is megoldást nyújt.

Opál rizs

Az eljárás lényege, hogy a rizst még a héjában felgőzölik, így mintegy belepréselik a tápanyagokat a szembe, aminek köszönhetően a hántolás és fényezés során nem csökken a rizs beltartalmi értéke. Az így előkezelt rizst hívják opál vagy parboiled rizsnek.

Öntözéses termelés

A rizsföldek elárasztása nem azért történik, mert ennyi vízre van szüksége a növénynek, hanem ezzel a technikával tartják távol a vizet nem bíró kártevőket és gyomokat. 

Szeszkészítés

Rizsből készül a japán szake is, de készítenek belőle bort is, amihez van külön rizs is, a nuo.

Fajták feketerizs_2

Basmati

A Basmati fehér és hosszú szemű rizs, amely különleges aromáját annak köszönheti, hogy a Himalája lejtőin termesztik.

Jázmin

Thaiföldről származik ez a fajta, ami nevét és népszerűségét illatosságának köszönheti. Bár itthon a hosszú szemű változata elterjedt, létezik belőle rövid szemű is.

Rizottó

Kerek szemű fajta, ami sok folyadékot vesz fel és krémes állagúvá fő, így képezve szerves egységet és egy kiváló egytálételt a rizottó egyéb összetevőivel.

Sushi

A sushi rizshez gömbölyű szemű rizst (mivel a gömbölyű jobban tapad, míg a hosszú szeműekből lesz a pergő rizs) használnak, amit főzés előtt többször átmosnak, így még ragadósabb lesz.

Vadrizs

A vadrizs igazándiból nem rizs, hanem egy fűféle termése, amúgy a rizs is a fűfélékhez tartozik. A vadrizs Észak-Amerikából származik, nagyon intenzív íze van, épp ezért zömében keverékekben használják. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kínai, serpenyős, tojásos rizs

Köretnek, de magában is kiváló a tojásos rizs.
Gyümölcsrizs málnával és rózsavízzel

Gyümölcsrizs málnával és rózsavízzel

Tejberizs luxus kivitelben, tejszínnel, málnával, pisztáciával, és mikor még egy kevés rózsavíz is kerül bele, akkor lesz valóban bódító. A málnát pedig bátran helyettesítsük áfonyával, szilvával vagy őszibarackkal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!