
Mit kell tudnunk a mochi nevű japán desszertről?
A Felkelő Nap országának kulturális örökségéhez végleg hozzátapadt a mochi, ez a jellegzetes ázsiai rizs-cukrászsüti. Évszázadok óta Japán édes nagykövete ez a nyalánkság, illetve aki a szigetországba látogat, az kizárt, hogy ne találkozna azonnal ezekkel a különös puffancsokkal. A ragacsos-nyúlós szerkezetű mochi egy igazi ottani kuriózum, melynek neve összefoglalja a különböző ízű és állagú, rizsből készült desszerteket. Gőzölt rizsből, passzírozással állítják elő a pépes állagú tésztát vagy gombócot, melyek szertartásos fogyasztása eredetileg a sintó istenségek felé hozott hálaáldozat is volt. A hagyomány szerint ha a szent ételt imádkozva ették, akkor jó egészség és szerencse kísérte őket. Most azonban már egész évben elérhető: nem csak aratáskor, és sok más ünnep elengedhetetlen része is lett.
A ragacsos süti íz-variációi szinte végtelenek, melyek régiónként is eltérnek. Egy nyúlósabb fajta rizst (mochigome) vesznek alapul, amit éjszakára beáztatnak, majd felgőzölik, utána pedig legalább ketten, egy nagyobbacska kőmozsárban fakalapácsokkal puhára zúzzák. Az egyik ember dolga a döngölés, míg a társa átforgatja és szükség szerint vizet ad a masszához a jó textúra eléréséért. Persze ma már géppel is pépesíthető az alapanyag, de ez a művelet kiváló családi-baráti összejövetelbe szokott fordulni, főleg újévkor. A frissen készült falatok azonnal ehetőek, ám a levegőn hamar megkeményednek. Ezért hagyományosan papírba csomagolják: így kiszárítva még sokáig eltarthatóak a csemegék. Aztán pedig grillezni vagy leforrázni érdemes, hogy ismét elérjék a nyúlós állagot.
A matcha zöld tea fogyasztása mellé a wagashi típusú nyalánkságot szokták felszolgálni, de érdemes megkóstolni a vörösbab-töltelékes (anko), epres (ichigo) vagy szójaporral hintett (kinako) golyókákat is. A szögletes verziókból a kiri mochi egy teljesen alap, ami köretként is tálalható. Ha tengeri fűvel betekert, szójaszószba mártott, grillezett változatra vágyunk, akkor az isobe maki a jó döntés. Vannak zöld opciók is: a feketeüröm fantázianevű például ilyen, vagy a kiotói háromszög-formájú fahéjas (yatsuhashi). A virágszirom nevű egy vékony fehér réteg, mely lapuként ölel körül egy rózsaszín bojtorjángyökér-tölteléket. Cseresznyevirágzáskor rózsaszín, szuperédes gombóc járja, melynek a színét a vörösbab adja, és a fa levele dekorálja a desszertet. A pálcára tűzött dango trükkös, mert már eleve rizslisztből készül, a zselés warabi mochi pedig a saspáfrány nevű növény keményítőjének köszönheti áttetsző voltát.
Perzsa
Forrás: byfood.com