Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Mit is jelent pontosan az olaj füstölési pontja?

2022. november 22.

Több, főleg az olívaolajjal kapcsolatos cikkünkben tettünk már említést a különböző fajta olajok eltérő füstölési pontjáról, és arról, hogy ez miként határozza meg azt, hogy a különböző olajfajtákat pontosan mire lehet használni. A leggyakoribb olajfajták az olíva, avokádó, szőlőmag, repce, szezám, kókusz és természetesen a jó öreg napraforgó. Ezek az olajak valamilyen termés melegítésével, őrlésével, préselésével, majd finomításával készülnek. Viszont mivel más és más növény az alapjuk, kémiailag eltérő összetételű zsírokat találunk bennük, és ezek a különböző zsírok bizony máshogy viselkednek melegítés, hevítés, azaz hő hatására.

Az olaj füstölési pontja a definíció szerint az a hőmérséklet, amikor az olaj vagy éppen zsír látható füstöt képez. Ez a hőmérséklet függ az olaj fajtájától, savasságától, minőségétől, illetve attól, hogy friss-e vagy használtuk már korábban.

 

Tipp: 7 ok, amiért az olívaolaj életet menthet

 

A legmagasabb füstölési pontú olaj az avokádóolaj (270 °C) vagy a földimogyoró- és napraforgóolaj (230 °C). Alacsony füstölési pontú olajnak számít a lenmagolaj (110 °C), a dióolaj (160 °C), a szezámolaj (180 °C) és az extra szűz olívaolaj (190 °C).

A füstölési pont az ételek ízére és karakterére is befolyással van. Alapszabály, hogy alacsony füstölési pontú olajokat nem használunk magas hőmérsékleten, mert égett íze lesz tőlük az ételnek. A magas füstölési pontú olajokban viszont nyugodtan lehet sütni, ennek nem lesznek negatív következményei.

 

Forrás: mashed

 

Kapcsolódik:

Egy olajfa sokkal tovább él, mint gondolnánk

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!