Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mit esznek az eszkimók?

2019. január 14.

Nem mondjuk, hogy holnap már ezek az ételek fognak készülni a konyhátokban, sőt meggyőzni sem szeretnénk senkit egy jó jegesmedve steakről, csupán izgalmas képzeletbeli kalandra invitálunk benneteket fagyos, messzi tájakra. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mit esznek az eszkimók, cikkünkben utánajártunk táplálkozási szokásaiknak.

 

Az eszkimók Grönland, Kanada és Alaszka sarki régióiban élő őslakosok. Földműveléssel sosem foglalkoztak, hiszen az éghajlat egész egyszerűen alkalmatlan erre. Ám ha nincs földművelés, akkor gyümölcsök és zöldségek sem szerepelhetnek az itt élő emberek napi menüjében, így felmerül a kérdés, hogy mit is fogyaszthatnak ezen táplálékok hiányában.

A válasz kézenfekvő: legfőképpen húst, ám nem csupán azért, mert ehhez tudnak könnyen hozzájutni, hanem az ezen alapuló étrend a leghatékonyabb, hogy melegen tartsák magukat. Legtöbb ételük fő hozzávalója az oroszlánfóka, fóka, bálna, rénszarvas és jegesmedve húsa, valamint vére. Tojásokat és halat is fogyasztanak, emellett növényi eredetű ételek szintén szerepelnek az étrendjükben, ezek leginkább bogyók, gyökerek, fűfélék és hínár. Annak ellenére, hogy sok zsírt fogyasztanak, a túlsúly és a cukorbetegség ismeretlen betegségek számukra, a szívroham pedig rendkívül ritka körükben. Az 1970-es években az eszkimók szokásait tanulmányozó dán kutatók hívták fel a figyelmet az omega-3 zsírsav pozitív hatásaira, innentől került be a köztudatba, hogy az ebben gazdag élelmiszerek mennyire egészségesek.

Hogyan készítik el ételeiket az eszkimók?

Általában szárítással tartósítják a húsokat későbbi fogyasztásra. Időnként megfőzik az ételt, de ugyancsak gyakori, hogy nyersen, esetleg fagyottan fogyasztják. A húst és a halat érlelni is szokták, ennek a neve igunaq. A nyáron vadászott húst és zsírt elássák a földbe, ez ősszel erjedésnek indul, majd télen megfagy, így a következő évben fogyasztható lesz.

Amikor főznek, csupán pár hozzávalót használnak, illetve egyáltalán nem jellemző ételeikre az erős fűszerezés. Íme néhány – számunkra valószínűleg igencsak furcsa – eszkimó fogás:

Akutaq: bogyós gyümölcsök (vörös és kék áfonya), hal és tundrai zöld növények zsírral keverve. Manapság cukrot, tejet is tesznek bele.

Bannock: fehér vagy teljes kiőrlésű lisztből, sütőporból, cukorból, zsírból, valamint vízből vagy tejből készülő pita. A hozzávalókat összegyúrják, majd kisütik olajban vagy zsírban, de meg is süthetik sütőben, illetve nyárson. Fűszerekkel és szárított gyümölcsökkel ízesítik.

Suaasat: tradicionális grönlandi leves fóka, bálna, rénszarvas vagy tengeri madarak húsából. Hagymát és burgonyát adnak még hozzá, sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezik. Gyakran rizzsel sűrítik, esetleg árpát áztatnak a főzővízbe éjszakára, így annak keményítőtartalma a levesbe kerül.

 

Forrás: So Delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mikor és mit esznek a dánok?

Mikor és mit esznek a dánok?

Ebédre például sokszor "csak" szendvicset
Ezt fogyasztják Szent Patrik napján

Ezt fogyasztják Szent Patrik napján

Egy ír séf meséli el hagyományos, gyermekkori kedvenceit

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!