Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mit esznek a szumóbirkózók?

2019. március 23.

Nem titok, hogy a sportolók rengeteg időt fordítanak arra, hogy megtalálják a számukra ideális étrendet, és ebben a szumóbirkózók sem jelentenek kivételt. Azonban nagy tévedés, hogy egyszerűen felhizlalják magukat, hiszen rendkívül szigorú étrendet követnek, amelynek bizonyos pontjai szinte mindenkinek ajánlottak.

 

Változó kalóriabevitel

Byambajav Ulambayar, a szolid 160 kg-os mongol szumós egy vele készült interjúban azt nyilatkozta, hogy átlagosan 4000 kalóriát fogyaszt el egy nap. Ez 2-3-szorosa egy normál életvitelt folytató ember adagjának, ám ha jobban belegondolunk, nem is annyira hatalmas mennyiség. Azt is hozzátette, hogy mivel minden második hónapban indul valamilyen versenyen, ezért az évben nincs hosszabb pihenőidőszaka.

Más szumósok viszont nagyobb mennyiségű ételt is elfogyaszthatnak. Az amerikai szumószövetség elnöke szerint az ő versenyzőik 5-8000 kalóriát fogyasztanak naponta, de van, aki a 10 000-et is eléri.

 

Víz és zöld tea mindenek előtt

A folyadék az összes szumós étrendjének egyik legfontosabb pillére. Szintén Byambajav Ulambayar nyilatkozta, hogy rengeteg vizet és sok-sok zöld teát elfogyaszt. Így nem csoda, hogy egy átlagos edzés során 5-8 kg-ot veszít testsúlyából, egyszerűen azért, mert ennyit izzad.

 

Rizs és udon tészta

A következő legfontosabb komponense étrendjüknek a rizs, szinte mindig rizst esznek. A meglepően egészséges vacsoráik pedig halból, salátából és udon tésztából (búzalisztből készült japán tészta) állnak.

 

Chanko-nabe: a jellegzetes szumós fogás

Napközben fogyasztják, shiitake gombából, burgonyából, póréhagymából, tofuból, sárgarépából és csirke alapléből készül. Ehetik önmagában vagy rizzsel, esetleg tojással vagy gőzgombócokkal. A birkózók napi több tállal is elfogyasztanak belőle, az egyszerre elfogyasztott legtöbb chanko-nabe rekordját egy Takamisugi nevű úriember tartja, aki 65 tálnyit tüntetett el sikeresen egy szuszra. Abban a 65 tálban csak marhahúsból több mint 13 kg volt, ráadásul állítólag csupán azért hagyta abba az evést, mert elfáradt a rágásban.

 

Versenynapokon csak csirke

A chanko-nabe bármilyen hússal vagy hallal készülhet, de azokon a napokon, amikor versenyeznek a szumósok, régi szokás szerint kizárólag csirkehús kerül az ételbe. Ennek nincs bonyolult táplálkozástani oka, hanem egyszerű hiedelem áll mögötte. A csirkék két lábbal a földön közlekednek, és a szumós is akkor fog nyerni, ha mindkét lábát stabilan a földön tudja tartani.

 

Evés után alvás

A szumósok mackós testalkata nem zsírból áll, ha megnézzük a testtömegindexüket, észrevehetjük, hogy a legegészségesebb sportolók közé tartoznak. Ezért tűnhet furcsának, hogy a hatalmas chanko-nabe ebédjük után előírásszerűen szundítanak egy jót. Ennek egyébként természetes potencianövelő hatása is van.

 

A gyorsétel tilos, de egy jó sör jöhet

Miután kielemezték, hogy milyen tápanyagokat tartalmaz a szumósok étrendje, a kutatók rájöttek, hogy nagyon is táplálóan és egészségesen étkeznek ezek a sportolók. A chanko-nabe egy ételben tartalmazza az összes fehérjét és tápanyagot, amire csak szükség van, és sosem esznek cukros, feldolgozott ételeket. Ulambayar nyilatkozatában az is szerepelt, hogy a gyorsételek nem is hiányoznak neki, de ez nem jelenti azt, hogy nem hódolhatnak bizonyos élvezeteknek. A sörre például egy birkózó sem fog nemet mondani, ha kínálják nekik.

 

Csak napi két étkezés, reggeli nélkül

A birkózóknak minden nap edzésnapnak számít, nagyon szigorú rutinnal. Korán kelnek, de a reggelit kihagyják, helyette 11-ig edzéssel töltik az idejüket. Ekkor fogyasztják el az első hatalmas étkezésüket. Ezt azért teszik, hogy lassítsák az anyagcseréjüket, azaz az elfogyasztott kalóriákat ne égessék el rögtön edzés közben, hanem a súlyuk növekedni tudjon.

 

Hogy lehetnek ilyen nehezek káros következmények nélkül?

A szumóbirkózók 140-180 kg között mozognak, de nem szenvednek a túlsúly okozta problémáktól, például a magas koleszterinszinttől vagy a cukorbetegségtől. Ez pedig a testmozgás miatt van. Az extra súly náluk közvetlenül a bőr alatt jelenik meg, és nem a szervezet mélyebben lévő zsírraktáraiban. Tehát amíg edzenek, elképesztően jó egészségi állapotnak örvendenek.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mikor és mit esznek a dánok?

Mikor és mit esznek a dánok?

Ebédre például sokszor "csak" szendvicset
Így eszik a fagylaltot szerte a világon

Így eszik a fagylaltot szerte a világon

Melyik ország kedvence a sajtos? A babos változat miért jó? Hol fakadtak sírva a gyerekek, ha desszertnek fagyit kaptak?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!