
Mit ér a tészta, ha leveles? Gyors vacsorák, vendégváró falatok
Ha van egy csomag leveles tészta hűtőszekrényben, alma pedig a gyümölcskosárban, pár perc alatt almás pitét varázsolhatsz belőle, így még a váratlan vendégek sem hozhatnak zavarba.
Egy egyszerűbb vacsorát is összedobhatunk, kedvünk szerint töltsük meg a tésztákat, és máris elkészültek a finom mini-guiche.
Bolti vs. házi
Még a szakértők is nehezen állapítják meg a különbséget a kettő között. A házi talán még “levelesebb” és könnyedebb, mint a bolti. Az egyetlen előnye a házinak, hogy te választod hozzá a vajat, egy jó minőségű vajjal ugyanis óriás eredményeket lehet elérni.
Keress jó minőségű vajas, leveles tésztát
Válassz olyan tésztát, amiben csak vaj van. Sokat ront az ízén, ha másfajta zsiradék is van benne, ezért figyelmesen olvasd el a hozzávalókat.
Használat előtt olvaszd ki
Ha fagyasztott tésztával dolgozol, mindig olvaszd ki, mielőtt használod. Ha van időd rá, vedd ki a fagyasztóból, és a hűtőszekrényben olvaszd ki. Ha a tészta azonnal kell, tedd a pultra, és gyakran ellenőrizd, hogy kiolvadt-e már annyira, hogy elkezdhess dolgozni vele.
Felhasználás
Leveles tésztából majdnem mindent süthetsz. Édes és sós aprósüteményeket, pogácsát, kis tortácskákat, finom előétel falatokat, nehezebb vagy könnyedebb reggelit…
Felszerelés
sodrófa, éles kés
Leírás
- A legjobb, ha van időd egy éjszakán át kiolvasztani a tésztát a hűtőben. Rosszabb esetben vedd ki, tedd a pultra és várd meg, amíg olyan állagúra olvad, hogy dolgozhass vele. Ha túl puha lenne, tedd a hűtőbe egy fél órára.
- Csomagold ki a tésztát. Ha nem olvadt fel eléggé, el fog szakadni, ilyenkor pihentetni kell még egy kicsit.
- Hintsd be liszttel, majd óvatosan kezdd el kinyújtani. Ne nyomd nagyon rá a sodrófát, hiszen nem az a cél, hogy kinyújtsuk, hanem, hogy kisimítsuk.
- Vágd fel a tésztát olyan alakúra, amilyen süteményt szeretnél készíteni belőle. Használhatod az egész tésztát tortákhoz, de ki is vághatsz belőle, vagy fel is vághatod kisebb darabokra.
- 220 fokon süsd a tésztát, amíg feljön, és elkezd barnulni, körülbelül 10 perc, de attól függ, hogy milyen és mekkora alakú tésztát vágtál ki és, hogy mivel töltötted.
- Csökkentsd a hőmérsékletet 190 fokra, süsd a tésztát ropogósra és aranybarnára.
- Hagyd egy kicsit kihűlni, majd tálald. Ha sütés után töltöd, várd meg amíg teljesen kihűl a tészta. Megtöltés után azonnal tálald, különben átázik!
Forrás: www.thekitchn.com