Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mit ér a kávé, ha koffeinmentes?

Csak azért issza a kávét, hogy felébredjen reggel? Hogy elkezdődjön a délelőtt? Kávéfüggő, de a túlzott koffeinbevitel miatt napi ötnél kényszerűségből megáll? Nagy Zsolt kávészakértő segítségével mi most bebizonyítjuk, hogy a koffeinmentesnek is van létjogosultsága.
2016. január 30.

Cappuccino, espresso, ristretto, café latte, latte macchiatto: ahány napszak, annyiféle kávéköltemény, ez a kiváltság már nem csak az olaszoké. Kedvünknek, hangulatunknak, és a ránk váró napi programnak megfelelően már mi magyarok is számos kávékínálatból válogathatunk, az espresso mégis magasan veri a mezőnyt.

Barátunk, a crema réteg – Kávékóstolási alapok

Gazdag ízvilágának és markáns karakterjegyeinek köszönhetően lett méltán népszerű világszerte az espresso. A lefőzött espresso tetején megjelenő habos crema réteg sok mindent elárul a szakavatott szemnek: világosabb krémes sáv, lágyabb, gyengédebb pörkölésre utal, míg a sötétebb felszín markánsabb, erőteljesebb pörkölést és kesernyésebb ízvilágot takar.
Csakúgy, mint a borkóstolásnál itt se hagyjuk figyelmen kívül, mindazt, amit az orrunk sugalmaz nekünk: a kávét kevergetve igazi aromaorgiában lehet részünk, mikor felszabadulnak az illatok.Végül engedjünk a csábításnak és kóstoljunk bele bátran az espressónkba! Nem árulunk el nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy keserű ízt biztosan jelez majd a nyelvünk. A kávé szemek pörkölésének mértékétől függően lehet fásan kesernyés, vagy savas az íz, amit érzünk. Lágyabb espressók esetében pedig már gyümölcsös karakterjegyek is előtérbe kerülnek: grapefriuttól a piros bogyós gyümölcsökig bármit ér kiérezni.

Csak az íze kedvéért – Az élet koffeinmentesen0150119_GBF1340

Ha azon, nem kevesek közé tartozunk, akik óránként áldoznának a kávézás oltárán, akkor mindenképpen nekünk találták ki a koffeinmentes változatot: reggeli helyett, tízórai mellé, ebéd után, délutáni hajrában és este is bátran fogyaszthatjuk. Itt is egy a lényeg, csakúgy mint az alkoholmentes sör esetében: az íz legyen ugyanaz! Ha a koffeinmentesítés még a pörkölési eljárás előtt, a kávé nyers állapotában történik meg, nagy valószínűséggel sikerül megőrizni az eredeti aromaprofilt. A legkíméletesebb ha vizes, és szén-dioxidos eljárás együttes alkalmazásával vonják ki a koffeint, így a nem kívánt koffeinen kívül minden egyéb összetevő megmarad és vele együtt az ismert és kedvelt ízvilág is.Tökéletesen mentes kávé azonban nem létezik:0,1% alatt marad ugyan a koffeintartalom, ami csészénként 2-3 mg-ot jelent, a szokásos 70-80 mg helyett. Ha tehát pár pohár kólán, teán és egy kis csokin is túl vagyunk már, ezt nem árt figyelembe vennünk.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Megvan a győztes kávé! - Olvasóink szavaztak

Megvan a győztes kávé! - Olvasóink szavaztak

Múlt heti szavazónk az otthoni kávéfőzésről szólt. Olyanra még nem volt példa, hogy három válasz is sokáig holtversenyben legyen, lássuk, miből is választhattunk, és természetesen a többszáz szavazat értékelése után a győztest is eláruljuk! És persze új hét, új szavazás, de azt majd egy másik cikkben ;)
Gyere velem! Budapest környezettudatos éttermei és kávézói

Gyere velem! Budapest környezettudatos éttermei és kávézói

Míg egyik oldalon egyre több szemetet termelünk, addig a vendéglátásban is megjelentek azok a helyek, amelyek működésüket aszerint alakítják, hogy figyeljenek környezetükre. A fenntartható fejlődés jegyében sétáltunk Budapesten.
Kávés, narancsos kosárka

Kávés, narancsos kosárka

A klasszikus portugál vaníliakrémes sütemény továbbgondolása. Ez a narancsos, kávés ízkavalkád remek fénypontja lehet egy őszi teázós beszélgetésnek, baráti vacsorának vagy a vasárnapi brunch-nak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!