
Mit együnk, hogy okosabbak legyünk? – 6 étel az éles észért
Elsőként lássuk a rossz hírt: egy friss idegtudományi tanulmány szerint az értelmi képességeink hanyatlása már 45 éves korunk táján megkezdődik – sokkal korábban, mint eddig gondolták. De mielőtt bárki bepánikolna, van remény: a tudósok egyre több figyelmet fordítanak arra is, hogy miképp tehetjük az agyunkat nagyobbá és okosabbá, illetve tarthatjuk formában oly módon, hogy a megfelelő ételekkel tápláljuk. Az alábbi felsorolás az agyat legjobban formában tartó ételekről szól, amit használjon mindenki belátása szerint, attól függően, hogy melyik családtagot mennyire akarja topon tartani.
1. Napraforgómag
Ki gondolná, hogy a focimeccsek közvetítése alatt elfogyasztott szotyinak köszönhetjük apáink még mindig kitűnő memóriáját és éles eszét? Már egy maroknyi napraforgómag is annyi E-vitamint tartalmaz, ami képes megvédeni az agyban található neuronokat a sejtpusztító szabadgyököktől. Az 55 éven felüli pácienseket vizsgálva a Harvard kutatói arra jutottak, hogy az E-vitamint legnagyobb mennyiségben fogyasztó alanyoknál 25%-kal kisebb eséllyel fejlődött ki elmezavar, mint azoknál, akik a legkevesebb E-vitamint fogyasztották.
Helyettesítheti: mandulavaj
2. Joghurt
Érdemes rendszeresen fogyasztani a gazdag B12 vitaminforrást, ugyanis egy 2011-es tanulmány szerint azok az emberek, akiknek alacsony volt a B12 bevitelük, sokkal rosszabbul teljesítettek a hosszú távú memóriát tesztelő feladatokon. Christy Tangney, a tanulmány szerzője kiemeli, hogy a kellő mennyiségű B12 vitaminhiánya az idegeinket körülvevő védőburok elkorcsosulásához vezethet, ami lassítja az agyi impulzusok továbbítását. Ez pedig egyenes út a memória romlásához.
Helyettesítheti: svájci sajt
3. Teljes kiőrlésű gabonapehely
Magas a B-, C-, D- és E-vitamin tartalma, ami egy olyan mix, ami az Alzheimer-kórhoz köthető agyzsugorodást segít nagyban megelőzni. Egy 2012-es kutatás szerint azoknak az alanyoknak, akik ezekből a vitaminokból bőségesen fogyasztottak, nagyobb volt az agyuk és jobb pontokat értek el vizuális és térbeli teszteken. A szerző, Gene Bowman szerint a megfelelő tápanyag összetétel megoldás lehet az Alzheimer kór megelőzésére.
Helyettesítheti: antioxidáns gabonapehely
4. Lazac
A zsíros halak tele vannak Omega-3 zsírsavakkal, amelyek köztudottan igen jótékony hatással vannak az agysejtekre. A legújabb kutatások szerint abban is segítenek, hogy fiatalon tartsuk az agyunkat. A tanulmány, amelyben a tesztelt alanyok átlagéletkora 65 év volt, és MRI felvételekkel is vizsgálták őket, a következő eredményt hozta: akinek a vörösvértesteiben alacsony volt az Omega-3 szint, annak az agya két évvel idősebbnek tűnt a többiekénél.
Helyettesítheti: mandula
5. Tojás
A sárgája tele van D-vitaminnal, ami segít lebontani azokat a feloldhatatlan lerakódásokat, amelyek az Alzheimer kórra jellemzőek. Az angliai Exeter Egyetem 858 ember részvételével végzett kutatást, amelynek eredménye alapján a D-vitamin hiányos szervezetű emberek 60%-kal több eséllyel tapasztalják értelmi képességeik hanyatlását egy 6 éves periódus alatt.
Helyettesítheti: szardínia
6. Szójabab (edamame)
A friss szójababot nemcsak magas fehérjetartalma miatt szeretjük, de gazdag egy olyan építőelemben is, ami az információt szállító idegeket alkotja az idegrendszeren belül. A Boston Egyetem kutatói kimutatták, hogy ebből az alkotóelemből a magasabb bevitel jobb pontokat eredményez a verbális és vizuális memória teszteken. Emellett az MRI felvételek alapján kiderült, hogy a choline-ban gazdag étrendet fogyasztók agyán kevesebb olyan pötty látszik, amit az Alzheimer megnövekedett kockázatának jeleként tartanak számon.
Helyettesítheti: csirke- vagy pulykahús