Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: www.finedininglovers.com

Miről írnak a világ legjobb szakácsai?

Az idei nemzetközi könyvkínálat böngészése közben elképesztően változatos holmikra bukkantunk, ezúttal a legnevesebb séfek munkáit mutatjuk be.
2013. december 30.

Amikor nekiveselkednek a séfek, hogy könyvvé formázzák mindazt, amiről konyhájuk szól, akkor a velük dolgozó csapattal együtt megpróbálják kitalálni, hogyan is adhatnák vissza a képek, a szövegek főztjük lényegét. Ízek és illatok nélkül, néhánnyal kevesebb dimenzióban.

Egy bűbájos nő és a csillagokpic_3

A francia Anne-Sophie Pic a világon a negyedik nő a sorban, akinek sikerült éttermét három Michelin-csillagig repítenie. Az Ízes Életen is publikáló szerzőnket, Jókuti Andrást is teljesen elbűvölte, az erről szóló kalandról a Világevő blogon olvashatunk. A szakácsnő kötete, a La Livre Blanc gyönyörűen megkomponált album, a rá jellemző precíz, letisztult stílusban. 

A brazilok csodája

Egyre markánsodik a dél-amerikai konyhák hatása, a perui, a chilei vagy a brazil alapanyagokat és fogásokat immáron a világ vezető konyháin is készítik, használják. E hullám egyik rock’n’roll sztárséfje a brazil Alex Atala, akivel stábunk is beszélgetett a 2012-es brüsszeli Bocuse d’Or-döntőn, de mindennél többet mond hozzáállásáról a könyvéhez készült előzetes kisfilm:

Könyvében, a DOM: Rediscovering Brazilian Ingredients-ben újra tanítja a brazil alapanyagokat, és azt is elmeséli, hogy éttermében, amely jelenleg a 6. a világ legjobbjait összegyűjtő Restaurant magazin listáján, miként használja ezeket.

A konyhai alkimistaheston

Az angol Heston Blumenthal professzoros és extravagáns külsejével joggal érdemelte ki állandó jelzőjét, az alkimistát. Új könyvében, a Historic Heston-ban fejest ugrik a brit konyhatörténelembe és elfeledett receptek régi dicsőségét igyekszik helyreállítani, nem mellesleg londoni étterme, a Dinner koncepciója is kirajzolódik a lapokon:

A világ tetején

René Redzepi minden elképzelhető listán szerepel és ezek már távolról sem csak gasztronómiaiak. Befolyása, hatása szárnyal, étterme, a háromszor is a világ legjobbjának választott koppenhágai Noma zarándokhely. Így hát mikor épp egy mindehhez méltó és tökéletes munkára várva fölapozzuk a Noma: A Work in Progress-t , ugye nem is olyan meglepő, hogy a Metallica dobosa, Lars Ulrich írta az előszót?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ízelt lábús nyalóka – a párizsi Salon Saveurs

Ízelt lábús nyalóka – a párizsi Salon Saveurs

A világ nagy gasztronómiai vásárai pontosan úgy jelzik előre a várható trendeket, mint mondjuk a milánói divathét. Persze mindenhová a maguk tempójában érkeznek meg ezek a hullámok, de mindig jó látni az elejét. Kollégánk Párizsban kóstolt és jegyzetelt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!