Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mindörökké spárga

Sokak szerint a spárga macerás zöldség. Azt azonban, hogy minden fáradságot megér, hogy a tányérunkra kerüljön, azt fölösleges ragozni, hiszen rajongói ezt úgyis tudják, az ódzkodókat pedig nehéz meggyőzni. Na, de talán most!
2015. április 19.

De miért is macerás? Először is el kell döntenünk, hogy a fehéret vagy a zöldet részesítjük előnyben. Nem könnyű letenni a voksot egyik vagy másik mellé, mindkettőnek van ugyanis előnye, hátránya. A fehér spárgát mindenképp meg kell tisztítani, a feje alatt úgy 2-3 centivel kell kezdeni a hámozást, és eltávolítani a külső héjat. Ezt a zöldnél nem feltétlenül kell elvégezni, arról csak a kis pikkelyeket tanácsos eltávolítani. Újabb dilemma a választásban, hogy a zöld spárga általában valamivel olcsóbb, és biztosabbak lehetünk a frissességében is. A fehér spárga hamarabb lesz fás. Cserébe viszont biztos, hogy a fejében nem bújik meg homok, ami bizony a zöld spárgát néha élvezhetetlenné teszi, mert hiába az alapos mosás, áztatás, a fránya homokszemek nem bírhatók távozásra. Mindkettőnél érdemes viszont megtapintanunk a zöldséget vásárlás előtt, a friss spárga ugyanis feszes, nem hajlékony, nem fáradt színű. Ha nem dolgozzuk fel vásárlás után, a hűtőszekrényben tároljuk, nedves konyharuhában néhány napig eltartható.

Osztály, vigyázz!

Főzése eltér más zöldségekétől, legjobb összekötözve, függőlegesen edénybe állítani, cukros, sós vízben úgy megfőzni, hogy a spárgarügyek ne merüljenek a víz alá, általános vélekedés szerint azok hamarabb puhulnak, mint a szár, ezért számukra elegendő az is, ha gőzben párolódnak. Alumínium edényben ne főzzük, mert a lezajló kémiai reakciók elszínezik a spárgát, és hát sajnos egyáltalán nem előnyére változik ilyenkor a szín.
Elkészítési módjai közül szerény véleményem szerint a legeslegjobb, ha vajjal megkenve, sütőben sütjük a spárgát, utánozhatatlan ízzel jutalmaz meg minket ilyenkor. Társíthatjuk holland módra mártásokkal, adhatunk mellé dipeket, de a sült spárgával salátákat is dúsíthatunk. Lassan klasszikussá válik az eper-spárga párosítás is.

Végig az étlaponspárga_2

Ha már választottunk a fajtát illetően, itt a következő eldöntendő kérdés: mit készítsünk a spárgából? Hiszen annyi, de annyi recept található a szakácskönyvekben, kering az interneten, hogy azok közül választani valóban nem könnyű. Adja magát a krémleves, mint opció, és jó is az, de a spárga kedvelőinek már a könyökén jöhet ki. Leginkább köretként szoktuk használni, bármilyen húst, halat képes minőségi változáson átlökdösni, ha egy jól elkészített spárgát kínálunk mellé. Akik nem alacsony kalóriatartalmáért fogyasztják a spárgát, készíthetnek belőle különböző zöldséges lepényeket tejszínnel, tojással, tejföllel, omlós tésztával. Remek partiétel készíthető belőle, ha megsütve pármai sonkába, vagy más nemes sonkába tekerjük. Egy másik variáció, hogy villoghassunk vele egy buliban az, ha leveles tészta ágyat kreálunk neki, belefektetjük a spárgasípokat, meglocsoljuk jó minőségű olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, aranybarnára sütjük. Variálhatjuk ugyanezt újhagymával, kecskesajttal, a vendégeink imádni fogják.

Fő az egészség

Remekül illeszthető diétába, mert nemcsak finom, és ezzel esetleg megtöri annak egyhangúságát, hanem rostjai jól emészthetők, tele van vitaminnal és folsavval, ásványi anyag tartalma verhetetlen. Ha mindezen áldásos hatásait valóban élvezni akarjuk, akkor inkább nyersen fogyasszunk el egy-két spárgasípot – nagyon finom úgy is -, vagy préseljük ki a levét, azt igyuk meg. Kalóriatartalma igen alacsony, ezért aztán nyugodtan ehetünk jóllakásig belőle. 10 deka spárga mindössze 20 kalóriát kóstál, biztosan nem lesz bűntudatunk tőle.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Zöldspárgás tarhonya

Spárgás tarhonya. Friss tavaszi vagy nyári egytálétel, de köretnek is kiváló.
Tavaszi spárgapakora

Tavaszi spárgapakora

Főzelékek finom kiegészítője, leginkább a sárgarépáé, de érdemes magában is elkészíteni, nem fog megmaradni.

Spagetti carbonara spárgával és ropogós kolbászchips-szel

A spagetti megannyi formája közül most egy tavaszit mutatunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.