Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mindörökké káposzta

A káposztát nem becsüljük eléggé, pedig ez az a növény, amiből majdnem egész évben van friss, nem drága és nagyszerű beltartalmi értékekkel bír. Mindezek különösen igazak, ha a káposztafélék teljes családját beköltöztetjük a konyhánkba.
2015. február 2.

A káposztafélék a keresztesvirágúak rendjének egy családját alkotják és nem kevés tagot számlál ez a család. Nem meglepő módon családtag a fejes káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a kínai kel, a karfiol, a lila káposzta és a brokkoli. Azt azonban kevesen gondolnák, hogy a karalábé, a retek, a torma, a repce és a kerti zsázsa szintén a csapatot erősíti. Kis botanikai kitérő: régen a káposztaféléket keresztesvirágúaknak hívták, de ezek a botor idők elmúltak, köszönhetően a növénytanban végrehajtott reformoknak.

Most csak a család azon tagjait vesszük végig, amiknek épp még szezonja van, de majd látni fogják, hogy ezek a növények sem kevés haszonnal járnak. Természetesen folytatjuk majd a többiekkel is.

Brokkoli

A brokkoli még mindig egzotikumnak számít, pedig nem is drága, nagyon finom és mókásan néz ki. Az őszi-téli időszak nagy favoritja, leginkább mert jól tűri a hideget. Pont ebből kifolyólag nincs nyáron, ami nagy kár, mert C-vitamin tartalma mellett kiváló kálium és kalcium forrás. Emellett számos más ásványi anyagot tartalmaz és végül, de messze nem utolsó sorban, rák megelőző hatása is bír, sőt egyes kísérletek azt mutatták, hogy akár vissza is tudja fordítani a daganat képződést.

kaposzta _3Káposzták

Küllem
A káposztán belül megkülönböztetünk fejes káposztát (ez a fehéres zöld sima fejű káposzta), kelkáposztát (itt a zöld tömör fejet fodrosabb levelek fedik) és lila káposztát (ennek a kinézete megegyezik a fejes káposztáéval, de a színe vöröses-lilás). A lila káposzta hivatalos neve egyébként vörös káposzta, de ez a tény szemmel láthatóan nincs hatással se a zöldségesekre, se a vásárlókra.

Beltartalom
Bár a káposztafogyasztás az elmúlt években a felére csökkent, hiba lenne kihagyni a mindennapi étkezésekből, különös tekintettel magas C-vitamin és antioxidáns tartalmukra, ráadásul nyersen is fogyaszthatók, így nagyszerű saláták készíthetők belőlük. Sokakat visszatart, hogy a káposzta nem csak főzés közben produkál markáns szagokat, hanem a fogyasztást követően is, de ez egyrészt egyéni érzékenység kérdése, másrészt ez azért is van, mert jót tesznek az emésztésnek.

Ízek
A fejes és a lila káposzta édeskésebb, épp ezért ennek a kettőnek népszerű a nyers fogyasztása. A kelkáposzta jóval markánsabb és a levelei sem klasszikusan roppanósak, így leginkább főzött állapotában kerül az asztalra.

Kelbimbó
Itt is ki kell térnünk a hivatalos név kérdésére, mert hogy az ennél a növénynél a bimbóskel. A mini káposzták egy szépen megvastagodott száron nőnek, a cuki kinézetük mellett pedig a káposztaféléken belül a legmagasabb beltartalmi értékkel bírnak. Az íze finoman édeskés, szóval ideális növény a gyerekek zöldségre szoktatására, amire reményeink szerint egyszer majd a magyar közétkeztetés is rájön. Fogyasztása szintén az őszi-téli időszakra esik, mivel hosszú a tenyészideje és a hideg párás időt kedveli, viszont jól fagyasztható, így ebben a formájában egész évben használható.

Kínai kelFokhagymás tarja wok-os gyömbéres pirított kelkáposztával

A kínai kel kevéssé elterjedt itthon, pedig ez is csak egy káposzta, amit az is jól mutat, hogy ez a növény is alapvetően a hideget szereti. Bár a polcokon főleg hosszúkás formájú növénnyel találkozhatunk, létezik gömbölyű változata is. Zöldes-fehéres levelei lédúsak és igen magas a fehérjetartalmuk, viszont alacsony a kalóriatartalmuk, így egy tavaszi fogyókúrához maga a tökéletes választás, sőt egyes vélemények szerint nagyszerű kenyér helyettesítő lehet gluténérzékenység esetén.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lila káposzta saláta kéksajttal és körtével

Lila káposzta saláta kéksajttal és körtével

Káposztasaláta, ami bármilyen ételnek méltó kísérője lehet. Készítsünk mellé egészben sült szűzpecsenyét!
Gondold újra a kelbimbóval!

Gondold újra a kelbimbóval!

Hálás vagyok a belgáknak a kelbimbóért. Ők voltak ugyanis olyan kedvesek, és kinemesítették ezt a növényt a 19. században, amely egyébként a Földközi-tenger környékéről származik. Nagy jót tettek ezzel az emberiség azon hányadának, akik szeretik a bimbóskelt. Aki eddig legyintett rá, gondolja újra!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!