Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mindig rántott hús a menü? Esetleg próbáljátok ki ezeket a gombákat is!

Egészséges, pikáns őszi ízeket a tányérra!
2021. szeptember 27.

Ha a család húst hússal enne, az valahol érthető, de legalább ősszel, amikor jó eséllyel beindulnak a gombák, érdemes kis színt vinni a sütés-főzésbe. Az erdőben vagy a piacon beszerezhető, lehetőleg ellenőrzött fajok közül mindenképp kipróbálandó a csiperke, melyet ízesíthetünk úgy, hogy hússzerű aromát kapjon: akár szalonnazsírban is süthetjük, vagy ruccolát tálalhatunk mellé köretként. Sok víz ne érje az alapanyagot: óvatosan öblítsük csak le a fejeket, ha a szennyeződés máshogyan nem jön le róluk.
Ha egzotikusabb, leginkább csirkemellre emlékeztető ízekre áhítozunk, akkor a gyapjas tintagomba vagy a nagy őzláb jó tipp. Az előbbiből az orsószerű formájú, még nem sötétedő példányokat válasszuk, melyeket akár párizsiasan – prézli nélkül – is elkészíthetünk, vagy sörtésztában is kiránthatunk.
A D-vitamin pótlására az erdei gombák a legnyerőbbek: az olykor tányérnyira is megnövő, kígyóbőr-mintás tönkű őzláb (képünkön) azon túl, hogy egészséges, szintén jól fűszerezhető. A friss kalap – vagy a még ki nem nyílt, dobverőre emlékeztető gyerek-gomba – kiválóan működik rántva, ám a vastag szárakat inkább más módon érdemes felhasználni (krémleves, szárítás). A panírozás során akár a tojáshoz is habarhatunk olyan ízesítőket, mint például a fehérbors vagy zúzott fokhagyma.
A könnyen beszerezhető laskagombából olajban kirántani csak a nagyon vékony, vagy vékonyra vágott szeleteket éri meg – egyébként rágós lesz a végeredmény. A nem vastag, ropogós darabkákat enyhén sózzuk be, mielőtt nekilátunk a bundázásnak.
Perzsa

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Miért ne együk soha a gombát nyersen?

Miért ne együk soha a gombát nyersen?

A hőkezelést tényleg ne spóroljuk meg!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!