Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mindent a kölesről

2019. February 22.

A gasztronómiai oldalakat végigböngészve arra jutottunk, hogy sok évi méltatlan száműzetés után ismét egyre többen kezdik felfedezni a kölest. És milyen jól teszik! A köles számtalan különböző módon elkészíthető, lakató és egészséges gabonaféle, csak jót teszünk magunkkal, ha rendszeresen fogyasztjuk.

 

Miért egészséges?

 

Mivel egyre több embert diagnosztizálnak gluténérzékenységgel, nem győzzük hangsúlyozni, hogy a köles igazi jolly joker a gluténmentes diétát folytatók számára. Rostdús gabona, kis mennyiségben fogyasztva is jóllakottság-érzetet nyújt, szabályozza a vércukorszintünket (fogyasztása nem okoz gyors vércukorszint emelkedést), elősegíti a jó emésztést. Gazdag magnéziumban, cinkben, foszforban és B-vitaminban.

 

Alapinformációk a felhasználásához

 

Felhasználás előtt öblítsük át alaposan folyó hideg víz alatt, így elveszíti kesernyés mellékízét. Ezután már bátran készíthetünk belőle sós és édes ételeket egyaránt.

Alapszabály: ha a főzzük, 1 rész köleshez 2,5-3 rész folyadékot számoljunk, kb. 15-20 perc alatt készül el.

 

Gyártanak belőle lisztet, amelyet széles körűen, önmagában vagy más lisztekkel keverve is felhasználhatunk. Mixelni mindenképpen szükséges, amennyiben sikérre van szükség például kenyerek vagy péksütemények sütésekor. Sokak kedvence a kölesgolyó (extrudált, azaz puffasztott köles), ez a finom és egészséges snack jó szolgálatot tehet, ha gyorsan szeretnénk bekapni pár falatot.

 

Mit készíthetünk kölesből?

 

1. Reggelire

Ha már unjuk a zabkását, készítsünk köleskását! Feltölt energiával, és délig garantáltan nem leszünk éhesek. Megfőzhetjük vízben vagy tejben, tálalhatjuk sósan, zöldfűszerekkel, nyers, párolt, pirított zöldséggel vagy például sonkával. Édesen finom vaníliával, magvakkal, gyümölcsökkel, elkészíthetjük kókusztejjel is.

 

2. Köretnek

A lehető legegyszerűbb felhasználása a kölesnek, ha köretként tálaljuk. Ebben az esetben sem muszáj unalmasnak lennie, egy csokor snidling vagy újhagyma, esetleg egy kiskanál indiai fűszerkeverék nagyon jó feldobja.

 

3. Egytálételekhez

A rizses vagy nokedlivel összeforgatott ételek nyugodtan elkészíthetők kölessel is. Adhatjuk lecsóhoz, pörkölthöz, paprikás csirkéhez, wokos pirított zöldségekhez vagy akár gombapaprikáshoz.

 

4. Tölteléknek

A töltött zöldségeket sem csak rizzsel képzelhetjük el, keverjünk a darált húsos töltelékhez ezúttal főtt kölest, és töltsük az előkészített padlizsánba vagy paprikába.

 

5. Salátákhoz

A tartalmas, gabonafélékkel dúsított meleg saláták szintén remekül elkészíthetők kölessel. Összekeverhetjük sült csirkekockákkal, zöldségekkel, tejfölös, joghurtos vagy pesztós öntettel.

 

6. Rakott ételekhez

Legyen szó húsos vagy vegetáriánus tepsis rakottasokról, a rétegezéshez tökéletes lesz a főtt köles.

 

7. Kölesfasírt

A főtt kölest keverjük össze 1-2 tojással, dinsztelt hagymával, fokhagymával, fűszerekkel és reszelt sárgarépával. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát, és formázzunk belőle fasírtokat. Serpenyőben, kevés olajon vagy sütőben is készre süthetjük.

 

8. Édességnek

Ahogy írtuk feljebb, a vanília, a gyümölcsök, de akár a fahéj, a dió, a kókusz és a mák is jól passzol a köleshez. Rizskoch helyett próbáljuk ki a köleskochot! A vízben vagy tejben megfőtt, kihűlt kölest keverjük ki tojássárgájákkal, cukorral, gyümölcsökkel – lehetnek aszalványok is –, adjunk hozzá kedvünk szerint kókuszreszeléket, vaníliát, fahéjat. (Eleve megfőzhetjük a kölest édesített, vaníliás, citromhéjas tejben.) Végül forgassunk hozzá tojásfehérjehabot, simítsuk tepsibe, és forró sütőben süssük készre.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tippek-trükkök kölesfőzéshez

Tippek-trükkök kölesfőzéshez

Ezekre figyelj, ha tökéletes kölest szeretnél

Napi ajánlatunk

Top videók