Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Minden napra egy joghurt

2018. november 12.

A ma oly népszerű joghurt története régi időkre nyúlik vissza, valószínűleg már a sumérok is ismerték. A legenda szerint a Mongol Birodalom alapítója, Dzsingisz kán szintén igencsak kedvelte, hiszen elrendelte, hogy híres hadseregének tagjai naponta fogyasszanak kumiszt, azaz fermentált tejet. Abban hitt ugyanis, hogy katonái ennek köszönhetik majd bátorságukat és hosszú életüket.

A napjainkban fogyasztott joghurt ugyanazokat a jó baktériumokat tartalmazza, amelyeket évezredek óta nagyra becsülnek az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk miatt. Kiváló forrása a kalciumnak, a fehérjéknek és a probiotikumoknak, rendszeres fogyasztása hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez, testtömegünk szinten tartásához, valamint a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez. Íme 5 részletes és meggyőző érv a napi joghurtfogyasztás mellett.

Kalciumban gazdag

A joghurt fantasztikus kalciumforrás. A csontok erős állapotának megőrzése érdekében 50 év felett a férfiaknak 1000 mg, a nőknek pedig 1200 mg kalciumot kellene naponta fogyasztaniuk. ¾ csésze (3 dl) joghurt több mint 300 mg kalciumot tartalmaz, azaz az ajánlott napi bevitel több mint ¼-ét.

Segíthet a súlyunkat kordában tartani

Egyes kutatások szerint a joghurt szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében. Segíti a zsírégetést, valamint étvágystabilizáló hatással is bír. Ha rendszeresen fogyasztunk joghurtot, búcsút inthetünk a falásrohamokkal járó farkaséhségnek.

Gyulladáscsökkentő hatású

A probiotikumok olyan komoly betegségek esetén is kifejtik jótékony, gyulladáscsökkentő hatásukat mint a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás.

Minőségi fehérjeforrás

¾ csésze egyszerű, alacsony zsírtartalmú natúr joghurt 10 mg fehérjét biztosít szervezetünk számára, így érdemes rögtön ezzel indítani a napot. Természetesen a többi napszakban is ajánlott fogyasztani.

Felveszi a harcot a fertőzésekkel szemben

Több tanulmányban olvasható, hogy a probiotikus élelmiszerek rendszeres fogyasztása megerősítheti szervezetünket a fertőzésekkel szemben, például nagyobb eséllyel kerülhetjük el a téli influenzás megbetegedéseket. Ügyelni kell azonban arra, hogy nem minden joghurt tartalmaz probiotikumokat, válasszuk az élő joghurtkultúrás termékeket!

Forrás: Lifetime Daily

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lisztmentes túrós-szilvás pite

Lisztmentes túrós-szilvás pite

Habkönnyű és gluténmentes
Erre a reggelire esküszik a Harvard Egyetem egyik doktornője

Erre a reggelire esküszik a Harvard Egyetem egyik doktornője

Mindössze 3 remek összetevőből áll a napindító fogás
Mit együnk, hogy okosabbak legyünk? – 6 étel az éles észért

Mit együnk, hogy okosabbak legyünk? – 6 étel az éles észért

Az amerikai sztárműsorvezető, Oprah Winfrey magazinjában mindig találunk izgalmas cikkeket. Ezúttal olyan ételekről esik szó, amelyektől jobb lesz a memóriánk, a szóbeli készségeink, a térérzékelésünk és egyéb képességeink.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!