
Minden napra egy banánt! Ne csak azért edd, mert finom!
2018. október 26.A banán az egyik legkedveltebb gyümölcs. Egész évben kapható a boltokban, káliumban,
rostban, B6-vitaminban és C-vitaminban gazdag. Lássuk, mi mindenre hasznos!
A kálium szervezetünk minden sejtjében megtalálható, szabályozza a vércukorszintünket és
vérnyomásunkat, illetve szívritmusunk egyenletesen tartásáért is felel. Egy egészséges
felnőttnek napi szinten 3500-4700 mg-ra van szüksége belőle, egy átlagos banán 450 mg-ot
tartalmaz.
A friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti a rákos betegségek kialakulásának
kockázatát. Gazdagok tápanyagokban, viszont nincs bennük só, finomított cukor,
tartósítószer és ételszínezék. A banán különösen jó C-vitamin forrás, megköti a rákot
előidéző szabad gyököket, magas rosttartalma pedig a gyomorrák kialakulásának esélyét
csökkenti.
Emésztőrendszeri problémák esetén is segíthet a banán, hiszen könnyen feldolgozható,
pótolja az elvesztett elektrolitokat és a rosttartalma is jótékony hatással van
emésztőszerveinkre.
Egyes esetekben nem ajánlott
Akik szívbetegségük miatt bétablokkolót szednek, lehetőleg kerüljék fogyasztását. Ezektől a
gyógyszerektől ugyanis megnövekszik a szervezet káliumszintje. Emellett azoknak is gondot
okozhat a magas káliumszint, akik veseproblémákkal küzdenek. Gyanított továbbá, hogy
migrénes fejfájást okozhat a banán az erre hajlamosaknál, illetve létezik banánallergia is.
A napi szükséges káliummennyiség személyenként változó, de általánosságban napi 7-8
banánt kellene elfogyasztanunk, ha a bevitelt kizárólag ebből a gyümölcsből szeretnénk
fedezni. A magas káliumszint az egészséges szervezet számára is veszélyes lehet, ám
ennek eléréséhez napi 400 banánt kellene megennünk. Érdemes variálni az étrendet, egyes
ételeknek még magasabb a káliumtartalma, ilyen az édes- és hagyományos burgonya, a
görögdinnye, a spenót, a cékla, a bab, a lazac, a vajtök és a natúr joghurt.
Forrás: health & human research