Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Minden nap kávézol? Nézzük a jótékony hatásait!

2018. december 17.

Belecsaptunk az ünnepek előtti utolsó munkahétbe, ami valljuk be, legtöbbünknek rohanással telik. Ilyenkor talán több kávé is lecsúszik… Utánanéztünk, hogy milyen pozitívumokkal járhat, ha naponta iszunk 1-2 finom feketét.

 

Csökkentheti a rák és egy sor egyéb betegség kockázatát

A kávé éberen tart és friss energiával tölt fel, ezt mindannyian tudjuk. Állítólag a felfedezése is ehhez köthető: egy etióp kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy kecskéi milyen frissé és virgonccá váltak, miután ettek – az akkor még – ismeretlen bogyókból. Mára már jóval többet tudunk a kávéról, mérsékelt, nem túlzó fogyasztása csökkentheti például a Parkinson-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, az időskori demencia, valamint egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát. Fontos azonban tudni, hogy a kávéban rejlő antioxidánsok akkor tudják igazán kifejteni hatásukat, ha feketén, cukor és tejszín nélkül fogyasztjuk.

 

Hangulatjavító

A kávé koffeintartalma közvetlen hatást gyakorol az agyra: segít fenntartani a szellemi éberséget és növeli a koncentrációs képességet. Ezen túl pozitív irányban befolyásolja a hangulatunkat is. Egy 2013-ban született tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik napi 2-3 csésze kávét fogyasztottak, 45%-kal csökkent az öngyilkossági kísérletek kockázata.

Egy másik friss tanulmány következtetései szerint a hosszú távú memóriára is jótékony hatást gyakorol az észszerű, mérsékelt kávéfogyasztás.

 

Sport és kávé együtt?

A szakemberek szerint az egészséges szervezetnek kifejezetten jót tesz, ha a heti rendszeres mozgás mellé a kávézást is felvesszük a mindennapi rituálék közé. Növelheti a szellemi és a fizikai teljesítményt, állóképességet, ez utóbbi főleg aerob mozgásformák esetén figyelhető meg. A koffein hatást gyakorol az agy fáradtságért felelős receptoraira, így kevésbé fogjuk magunkat kimerültnek érezni egy-egy edzés során. Nem mindegy azonban, hogy a teljesítmény javítására, fokozására mennyi kávét juttatunk be a szervezetünkbe, testsúlykilogrammonként 2-6 mg koffein bevitele javasolt.

 

A számos jótékony hatás felsorolását követően essen azért pár szó a negatívumokról, kockázati tényezőkről is. A feleslegesen sok kávé elfogyasztása az arra hajlamosaknál álmatlanságot, felületes, nem pihentető alvást, szorongást, sőt akár pániktüneteket is okozhat. Nem hagyható ki a felsorolásból, hogy az alkoholhoz vagy a cigarettához hasonlóan függőséget válthat ki. Végezetül fontos még megemlíteni, hogy a koffein átmeneti vérnyomásemelő hatással bír, így az arra érzékenyeknek különösen oda kell figyelni a mennyiségekre.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fehér fogak kávézás mellett is

Fehér fogak kávézás mellett is

5 tuti tipp következik.
Bekávéztunk? Itt a megoldás.

Bekávéztunk? Itt a megoldás.

A túl sok koffein kb. 400 mg fölött kezdődik. Ez több mint 4 csésze kávé – de figyeljünk arra is, mekkora az a bizonyos csésze.
Újabb tanulmány született a kávéról

Újabb tanulmány született a kávéról

Már korábban megállapították, de most ismét igazolták, hogy a kávéfogyasztás nyújtja az élethosszt.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!