Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Minden, amit a Romani Gastrós lányokról tudni szeretnél

Bara és Zsani újraértelmezi és meg is főzni a hagyományos roma konyha fogásait. Mindenki kóstolta már ezeket az ételeket, de ők most egy picit másképp mutatják meg nekünk. Színes nemzetközi és magyar felütésekkel.
2015. október 20.

Mi jelentette a startot számodra a konyhában: ki/mi volt az inspiració?

Bara: A családomban mindenki remekül főz, és nagyon szeret enni. Pont ennek okán, nagyon sokáig neki se kezdtem. Mióta azonban külön háztartást vezetek, rendszeresen főzök én is. Egy évig vegetáriánus étrendet folytattam. Ez a tapasztalat érdekes módon nagy részben járult hozzá, hogy ma bátran és kreatívan kezeljem a szezonális, keleties, és egyéb egészséges alapanyagokat. Mióta megérkezett a kisfiam még rendszeresebben főzök, és különös gonddal válogatom össze a menüt. Rutint szereztem. Fontos, hogy egészséges, és finom ételek kerüljenek az asztalunkra, úgy, hogy mindeközben a szokásainkat, és a kultúránk egy fontos szeletét is ráhagyományozom.

Zsani: Imádom a nemzetközi konyhát, új ízeket megismerni, kísérletezni, ötvözni a hagyományokkal. Barával ellentétben én főként blogokból és szakácskönyvekből tanultam főzni, illetve nagyon fontos inspirációs forrás az étterembe járás. Imádom a minőségi street foodot, be kell ismernem, hogy egy tökéletesen elkészített utcai étel jobban meg tud győzni, mint egy közepes fogás egy Michelin csillagos étteremben. Anyukám receptjeit akkor kezdtem el felfedezni, mikor már sok más, nem kifejezetten hagyományos étel elkészítésében tapasztalt voltam.

Mit jelent számodra a főzés? Mi a jó benne?

Bara: A főzés számomra maga a kikapcsolódás, ami által kiélhetem a gondoskodó ösztöneim és a kreativitásom. A főzés által táplálunk, így szinte spirituális tevékenységnek tartom. Nemcsak minden fázisát szeretem, hanem imádok róla beszélni, írni és persze enni.

Zsani: Az evés mellett számomra nagyon fontos a főzés közösségi oldala is, legyen szó akár szerelemről, barátokról, családról. Az utóbbi időben nagyon fontos helyet töltenek be az életemben a blogos fotózások, főzések. Ilyenkor mindenki ott van, aki éppen ráér, nem ritka, hogy 10-12 fő is összeverődik. Mindenki abban segít, amihez ért. Van, aki a fotózásban, van, aki a mosogatásban, de olyan is van, aki az instragramot frissít, de azt sem bánja senki, ha valaki csak enni jön. Persze közben folyamatos az evés-ivás, olyan az egész, mint egy vasárnap délután tartott házibuli.

Hogyan csinálnál kedvet a kezdőknek?

Bara: Célszerű olyan ételekkel kezdeni, amiket szeretnek fogyasztani, hamar, és egyszerűen elkészíthetők, így szinte garantált a siker. Én nagyon szeretek piacra járni inspirál a sok friss alapanyag, és szerintem ezzel sok kezdő konyhatündér lenne így.

Zsani: Nagyon fontos szerintem, hogy a mindennapokban is ízgazdag ételeket készítsünk. Lehetnek ezek egyszerűen elkészíthető fogások is. Az én kedvenc receptjeim telis-tele vannak zöldségekkel és fűszerekkel. Ezeket nehezebb elrontani és nemcsak szuper finomak, hanem egészségesek is. Mindig találunk olyat, ami a szezonnak megfelelő. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy olcsó, teszünk egy lépést fenntarthatóság felé.

Az első, ami eszedbe jut, ha vendégek jönnek: változik, vagy van olyan bevált recepted, amit szeretsz használni?

Bara: Nagyon szeretek vendégeket fogadni, ezt még otthonról kaptam. Szívvel lélekkel készülök, éppen ezért mindig igyekszem gondosan tervezni, ez sokat segít. Nagyon szeretek olyan ételek választani, amiket esetleg már előző nap elő tudok készíteni. Nagyon ajánlom a sütőtökös oldalast, illetve a Buffalo csirke szárny receptünket. Ha édességet szeretnénk kínálni, akkor viszont a sós karamellás almás piténk lesz a befutó.

Zsani: Az előre egyeztetett találkozókra szeretek rendesen felkészülni, ha időm engedi, de beeső vendégeknek is mindig akad otthon valami. Humuszhoz mindig tartok otthon alapanyagokat, azzal nem lehet hibázni és 2 perc alatt elkészül, jó minőségű olívaolaj és zöldségek nélkül sincs éléskamra, hűtő. Ha pedig hazai ízekben gondolkozunk, tisztességes füstölt kolbász vagy sonka mindig akad.

Mi az, ami nálad mindig van a kamrában?

Bara: Nagy háztartást viszek, így elég sok alapanyagot halmozok fel mindig. Mivel kisgyermekem van, így friss gyümölcs, és zöldség mindig van otthon. Ezen felül, ha ki kellene valamit emelnem, akkor az Anyukám savanyúságai és lekvárjai lennének, amiből mindig akad a kamrámban.

Zsani: Elég nagy készleteket tartok otthon, ez egyrészt még az apai dédmamámtól jön, másrészt lustaság: nem szeretek állandóan boltba járni. Talán az az érdekesebb, hogy mi az, ami pillanatok alatt kifogy otthon és a fotózásokkor rendszeresen pont nincs otthon: az egész feketebors.

 

 

Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Pulled pork szendvics

Pulled pork szendvics

Méltó vetélytársa a burgereknek és kis türelemmel otthon is könnyen elkészíthető.
Vaníliás-mogyorókrémes keksz

Vaníliás-mogyorókrémes keksz

A mogyorókrémből, csokoládéból és vaníliából álló keksz garantáltan függőséget okoz.
Burgonyás masala

Burgonyás masala

Fűszeres, különleges, mégis egyszerűen elkészíthető, és nem mellékesen igazi kamra fogás.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!