Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Milyen legyen a serpenyő: forró vagy hideg?

Sok múlik, azon, hogy milyen hőmérsékleten sütünk. De ki gondolná, hogy néhány fogás esetében szinte elengedhetetlen a sütést hideg serpenyőben kezdeni? És milyen esetben kell fölhevíteni? Eligazítás jön.
2015. november 6.

A hideg serpenyő esetében ugyanis jobban kontrollálhatjuk a sütési vagy főzési hőmérsékletet, és elegendő időt hagyunk arra, hogy az ízek szép lassan fokozódjanak és összeérjenek. Íme, néhány étel, amelyeknél a hideg serpenyő vagy edény használata kulcsfontosságú lehet.

Bacon szalonnabacon

Ha a bacont forró serpenyőben sütjük, lapos és zsíros marad. Viszont alacsony hőmérsékleten, lassan kisütve, a végeredmény igazán ropogós lesz, a bacon zsírja pedig a serpenyőben marad – ezt felhasználhatjuk később, nagyszerű ízt ad az ételnek.

Konfitált fokhagymafokhagyma

A konfitált fokhagyma elkészítésének lényege, hogy az egész gerezdeket olajban, alacsony lángon felmelegítjük, majd hagyjuk kihűlni. Eközben az olaj nem érheti el azt a hőfokot, aminél párologni kezd – a hideg serpenyő használata segít ennek megelőzésében. Végül két alapanyagot is nyerünk: egy adag fokhagyma ízesítésű olajat és a puha fokhagymát, amivel megkenhetjük a pirítósunkat vagy felhasználhatjuk sültek és szószok ízesítésére.

Kacsa- vagy csirkebőr

Ha a csirkét vagy kacsát bőrével együtt sütjük egy forró serpenyőben, az összemegy rajta, ami rágós végeredményhez vezet, nem pedig finom, ropogós bőrhöz. Különösen a kacsamell esetében ajánlatos hidegen kezdeni a sütést, hiszen ez egy kifejezetten zsíros hús.

Pirított magvak és fűszerektökmag

A magvak és fűszerek ízét fokozni tudjuk, ha megpirítjuk őket. Ám nagyon hamar meg tudnak égni, különösen, ha forró serpenyőbe szórjuk őket. Ez esetben hamarabb elfeketednek, mintsem hogy belül átsülnének. Miután elkészültek, ne hagyjuk a serpenyőben, különben szintén túlsülnek.

Főtt tojás

Ha nem szeretnénk, hogy a tojás héja főzés közben megrepedjen, és a fehérje kifolyjon belőle, ne tegyük a hűtőhideg tojást forrásban lévő vízbe, ugyanis a hirtelen nagy hőmérsékletváltozás egyáltalán nem tesz jót neki. Jobban járunk, ha hideg vízbe tesszük a tojásokat, és aztán forraljuk fel.

Barna vajvaj_1

Aki készített már barna vajat, az tudja, hogy másodperceken múlik csupán, hogy a színe szép aranybarna vagy égett fekete lesz-e. Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, hogyha nem sokkoljuk a vajat a forró serpenyővel. Inkább lassan olvasszuk meg, időnként megrázogatva a serpenyőt – így olyan mogyorószínt kapunk majd, amelyre a barna vaj francia elnevezése (beurre noisette – „mogyoróvaj”) is utal.

Forrás: bonappetit.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogyan válasszunk serpenyőt? Pataky Péter elárulja!

Hogyan válasszunk serpenyőt? Pataky Péter elárulja!

Pataky Péter egyetlen mondatban összefoglalja, hogyan válasszunk tökéletes serpenyőt! Ha csak 10 másodperce van a vásárlás előtt, mindenképpen nézze meg a séf tanácsát…
Hideg, meleg, forró! Mit hogyan tálaljunk?

Hideg, meleg, forró! Mit hogyan tálaljunk?

A forrón gőzölgő étel látványánál nincs jobb, ám a kutatások azt bizonyítják, hogy a magas hőmérsékleten való fogyasztás nagyban csökkenti az ízek élvezetét.
Hány kés legyen otthon, és hogy válasszunk tökéletest? Megmutatjuk!

Hány kés legyen otthon, és hogy válasszunk tökéletest? Megmutatjuk!

A legtöbb séf kis túlzással még a mosdóba sem megy ki a saját jól bevált kése nélkül, az ÍzesÉlet séf vendégei is mindig magukkal hozzák a saját késüket. Pataky Péter elárulja, hogy melyek a legfontosabb vágóeszközök, amik nélkül neki se álljunk a főzésnek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!