Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Miért nincs karácsonyi asztal hal nélkül?

A hal a kereszt mellett az egyik legfontosabb szimbóluma a keresztény egyházaknak, ami a feltámadt Krisztusban való hitet jelképezi. De a néphitben is nagy szerepe van, hisz a halpikkely sok pénzt, ráadásul a hal gyors mozgása miatt az előrehaladását is jelképezte.
2015. december 23.

Nagyon fontos lenne, hogy egész évben minél többször kerüljön friss hal az asztalunkra. De legalább a karácsony ne múljon el nélküle. Arra mindig figyeljünk, hogy megbízható helyen szerezzük be. A hal filézését és tisztítását nyugodtan bízzuk a halkereskedőre, de arra nagyon figyeljük, hogy az általunk választottat pikkelyezzék le! A tisztítási művelet végére a hal tömegének átlagosan hatvan százaléka marad meg. Ám akkor sem kell megijedni, ha egy egész ponty kerül a konyhánkba, a filézés sem ördöngősség:

 

A karácsonyi hal elkészítésénél használjuk bátran a kreativitásunkat, nem kötelező a szokásos fogásoknál maradnunk, hisz van lazacszámtalan lehetőség a rántott pontyon túl is. Annak érdekében, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, ügyeljünk az olaj vagy zsiradék mennyiségére és hőmérsékletére. Ne süssük a halat sokáig, magas hőfokon, hiszen ilyenkor a felhevült zsiradék összetevői kedvezőtlenül hatnak az ételre, arról nem is beszélve, hogy a hal sok olajat vehet fel, így kalóriatartalma is megnőhet. Halételek esetében a hagyományos konyhasó helyett inkább friss, zöld fűszernövényeket használjunk. Az oregánó, tárkony, bazsalikom, petrezselyem vagy a metélőhagyma remek alternatíva lehet. Kiváló ízesítője lehet a halaknak még a fokhagyma, bors, citrom, pirospaprika, paradicsom, kapribogyó, spenótlevél és a mustár is. A hal készülhet párolva, főzve, sütve, grillezve, tűzdelve, vagy akár pástétom formában, de készülhet halból gazdag saláta is.  

Kínai karácsony

xmas_kínaKínában nincs olyan értelemben karácsony, mint a keresztény vallású országokban. De ettől függetlenül a nyugati hagyományok hatása már itt is meglátszik. Így a kínaiak a karácsonyhoz furcsán viszonyulnak. Van is meg nincs is, illetve bizonyos szokásokat a maguk képére formáltak. Ilyen például, hogy a mi szentesténk környékén almával ajándékozzák meg egymást. Egy almát feldíszítve szép dobozba csomagolnak, ezt adják egymásnak, hisz a csomagolás amúgy is nagyon fontos Kínában, és nagyon fontos része az ajándékozásnak, szinte többet jelent, mint maga az ajándék.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az 5 legjobb dolog, ami a hallal történhet

Az 5 legjobb dolog, ami a hallal történhet

Ti is gondolkodtok halban az ünnepi menü részeként? Kíváncsiak voltunk, szerintetek melyik a tuti halászlé-recept, hiszen erre a karácsonyi klasszikus fogásra is igaz: ahány ház, annyi szokás. Mi most összegyűjtöttük, hogy e témában mire kerestetek rá a leggyakrabban.
Most akkor együnk halat vagy ne?

Most akkor együnk halat vagy ne?

A válasz nem is olyan egyszerű, hiszen vagy azt halljuk, hogy a hal milyen egészséges és többet kellene fogyasztanunk, vagy azt, hogy a hal gyakran különféle toxikus anyagokkal szennyezett, ezért nem szabad túl sokat enni belőle. Mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, hogy akkor most együnk halat vagy ne?
Az igazi dunai halászlé titka

Az igazi dunai halászlé titka

Dőljünk hátra, nem recept jön, hanem egy kis utazás. De nem Paksra, vagy Bajára megyünk, hanem egy picit a határon túl, a Vajdaságba.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!