
Miért nincs karácsonyi asztal hal nélkül?
Nagyon fontos lenne, hogy egész évben minél többször kerüljön friss hal az asztalunkra. De legalább a karácsony ne múljon el nélküle. Arra mindig figyeljünk, hogy megbízható helyen szerezzük be. A hal filézését és tisztítását nyugodtan bízzuk a halkereskedőre, de arra nagyon figyeljük, hogy az általunk választottat pikkelyezzék le! A tisztítási művelet végére a hal tömegének átlagosan hatvan százaléka marad meg. Ám akkor sem kell megijedni, ha egy egész ponty kerül a konyhánkba, a filézés sem ördöngősség:
A karácsonyi hal elkészítésénél használjuk bátran a kreativitásunkat, nem kötelező a szokásos fogásoknál maradnunk, hisz van számtalan lehetőség a rántott pontyon túl is. Annak érdekében, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, ügyeljünk az olaj vagy zsiradék mennyiségére és hőmérsékletére. Ne süssük a halat sokáig, magas hőfokon, hiszen ilyenkor a felhevült zsiradék összetevői kedvezőtlenül hatnak az ételre, arról nem is beszélve, hogy a hal sok olajat vehet fel, így kalóriatartalma is megnőhet. Halételek esetében a hagyományos konyhasó helyett inkább friss, zöld fűszernövényeket használjunk. Az oregánó, tárkony, bazsalikom, petrezselyem vagy a metélőhagyma remek alternatíva lehet. Kiváló ízesítője lehet a halaknak még a fokhagyma, bors, citrom, pirospaprika, paradicsom, kapribogyó, spenótlevél és a mustár is. A hal készülhet párolva, főzve, sütve, grillezve, tűzdelve, vagy akár pástétom formában, de készülhet halból gazdag saláta is.
Kínai karácsony
Kínában nincs olyan értelemben karácsony, mint a keresztény vallású országokban. De ettől függetlenül a nyugati hagyományok hatása már itt is meglátszik. Így a kínaiak a karácsonyhoz furcsán viszonyulnak. Van is meg nincs is, illetve bizonyos szokásokat a maguk képére formáltak. Ilyen például, hogy a mi szentesténk környékén almával ajándékozzák meg egymást. Egy almát feldíszítve szép dobozba csomagolnak, ezt adják egymásnak, hisz a csomagolás amúgy is nagyon fontos Kínában, és nagyon fontos része az ajándékozásnak, szinte többet jelent, mint maga az ajándék.