
Miért egészséges a sajt?
2019. február 5.Sokan vagyunk úgy a sajttal, mint Gombóc Artúr a csokival; jöhet belőle a kis lyukú, a nagy lyukú, az érett, a friss, a zöldfűszeres, a krémes, a köményes és a persze a nemespenészes. Jó hír, hogy nem csak finom, hanem egészséges is a sajt, rengeteg előnyös tulajdonsággal bír. Kiváló forrása a jó zsíroknak, fehérjéknek, szénhidrátoknak, csökkenti a stresszt, erősíti csontjainkat és szívünket, és szerepe lehet egyes rákos megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Gazdag kalciumban, káliumban, foszforban és vasban, bizonyos fajtái sok vitamint és jótékony hatású baktériumot is tartalmaznak. 13 érven keresztül mutatjuk, hogy miért fogyasszatok rendszeresen sajtot.
1. Fehérjeforrás
Az egészséges emésztéstől kezdve egészen az izomregenerációig mind-mind fehérjékre van szüksége a szervezetünknek. A sajtokban található fehérje könnyen emészthető, így nagyszerű energiaforrás. Nyugodtan együk hát mozgás után snackként vagy salátafeltétként. A svájci sajtok és a cheddar finom teljes kiőrlésű kekszekhez, a feta pedig elengedhetetlen a görög salátához.
2. Szénhidrátforrás
A szénhidrát a szervezet üzemanyaga, ebből nyerjük energiánkat. A sajtban lévő tej szénhidrátjai glükózzá és cukorrá bomlanak le, a benne található szénhidrát mennyisége egyébként nagyban függ a sajt pontos fajtájától.
3. Zsírok
Sokan leírják a zsírokat, pedig a jó zsírok nagyon hasznosak. A sajt ilyen hasznos zsírok forrása, az omega-3 és omega-6 zsírsavak és aminosavak agyunk és idegeink mindennapi működésében játszanak szerepet.
4. Egészséges csontok
A sajtok bizonyos fajtái nem csak kalciumban, hanem B-vitaminban is gazdagok, ez utóbbi segít abban, hogy a kalcium kifejtse hatását a szervezetünkben. A sajt különösen hasznos emiatt a még növésben lévő gyerekeknek.
5. Egészséges szív
Kálium, foszfor és magnézium: szívizomzatunk egészségére gyakorolnak pozitív hatást, már csak ezért is érdemes rendszeresen bekapni pár kocka sajtot.
6.A rák megelőzésében is segíthet
Ezen a téren még szükségesek további kutatások, de tény, hogy a sajtban található antioxidánsokról régóta feltételezik, hogy szerepük lehet egyes rákbetegségek kialakulásának megelőzésében.
7. Felveszi a harcot a csontritkulás ellen
Habár a legtöbben úgy gondolják, hogy ez a betegség csak az idősebbeket fenyegeti, valójában bármely korosztály érintett lehet. A sajtok és más tejtermékek fogyasztása jelentősen elodázhatja – vagy meg is akadályozhatja – a betegség kialakulását.
8. Egészséges fogak
A kalcium és a foszfor kombinációja az egészséges fogak egyik záloga.
9. Kevesebb stressz
Folyamatban lévő tanulmányok szerint a sajt csökkentheti a stresszt és szorongást, valószínűleg a benne található magnézium miatt.
10. Probiotikum
Nem csak a joghurtokban, hanem a sajtokban is megtalálhatóak azok a baktériumok, amelyek a probiotikus hatásért felelnek.
11. Agyműködés
Az omega-3 és omega-6 zsírsav révén a sajt ízletes módja annak, hogy jó karban tartsuk agyunkat.
12. Fehérje a vegetáriánusoknak
Ha valaki ovo-lakto vegetáriánus, annak a sajt kiváló fehérjeforrás lehet.
13. Immunerősítő
Azok a sajtok, amelyek gazdagok cinkben, erősítik az immunrendszerünket. A sajtokban található baktériumok pedig belülről védik az emésztőrendszerünket, így támogatva szervezetünket a kórokozók elleni harcban.
Forrás: Natural Food Series