Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miből van a szőlőzsír, ha nem ebből a gyümölcsből?

A nélkülözhetetlen ajakír mennyi mindenre jó még!
2021. október 20.

Ajakbalzsam, szőlőzsír, szájápoló stift – a hűvös hónapok alapvető pici tárgya, amit jó, ha mindig magunknál tartunk. De mi is az, amit hidratálás céljából a szájunkra kenünk? Eredetileg valóban szőlőbogyókból készült az a kenőcs, amit elődeink a kicserepesedés ellen vittek csókos ajkaikra. Ám az évtizedek múltak, és megjelentek az ezerszínű és illatú, gyakran szintetikus rudacskák, illetve ellenpólusként a bio változatok is elérhetőek már.
Nemcsak a zord kinti idő, de a fűtött helyiség vagy a légkondi is kikezdi az arcunkat, ám a szájon lévő bőr még érzékenyebb: vékony is, illetve a nyál csak tetézi szárító hatást. Rúzsozás előtt valamennyivel kenjünk fel egy kis ajakírt: a lágyabb ajkakon a szájfesték is jobban érvényesül. A száj sarka felől kezdjük a balzsam felvitelét, majd egyenletesen oszlassuk el az anyagot a felületen, így puhává és ellenállóvá válik az ajkunk. De nem csak ezen a testtájon használhatjuk: a körmünk töve, és akár vékonyan bekenve a szem környéki ráncok is meghálálják, ha estére kapnak egy kis kényeztetést. Illetve megfázás esetén az orrkörnyék vörös, kidörzsölt tájai is fellélegeznek, ha ide is balzsamozunk. Sőt, még a szétálló szemöldök szőröket is képes összetartani egy kis szőlőzsír.
Amit kerüljünk, az a mentol, a fenol és a szalicilsav tartalmú termékek – ezen anyagok gátolják a szervezet természetes hidratálását. A hozzáadott illat- és ízesítő kemikáliákkal szintén bánjunk csínján – nem csak allergizálhatnak, de száríthatnak is. Természetes ápoló balzsamot készíthetünk házilag is: ugyanannyi mennyiségű kakaóvajat, méhviaszt és dupla adag ehető olajat – lehetőleg natúr mandulát, olívát, avokádót, kendermagot vagy kókuszt – olvasszunk egybe, vízfürdő fölött. Akár két, különböző méretű lábast is használhatunk a művelethez. Majd ha már nem forró, akkor fém tégelyekbe érdemes a masszát tennünk, a főzőedényt pedig gyorsan tisztítsuk ki papírtörővel. Ha ízesítenénk a balzsamot, akkor szintén csak fogyasztható, organikus, esszenciális olajokat válasszunk: narancs, grapefruit, kamilla, vanília, jázmin vagy levendula megfelelő lehet, ám például a citrom és a bergamot kerülendő. Nagyjából 6 csepp mehet minden teskanálnyi olajhoz, ami mennyiség már erős illatot ad a balzsamnak.

Ez is érdekelhet: 12 hónap után tényleg dobjam ki a kozmetikumokat? 

Perzsa

Forrás: stylesatlife.com/homesteadandchill.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A szőlőmagolaj

A szőlőmagolaj

Számtalan jótékony hatással bír. Marton Adrienn elárulja, miért és mire használjuk
Fogkrém, friss-ropogós mentából, jöhet?

Fogkrém, friss-ropogós mentából, jöhet?

De a kókuszolaj és a zúzott kakaóbab is alig várja, hogy a szájunk higiéniáját biztosítsa.
Hallottál már az olaj-húzásról? Vagy -rágásról?

Hallottál már az olaj-húzásról? Vagy -rágásról?

Ájurvédikus mítosz vagy tudományosan is igazolható módszer?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!