Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Miben rejlik a biodinamikus kertgazdálkodás titka? (X)

A biodinamikus kertgazdálkodás közel 100 éves története szépen lassan bevonul a köztudatba. Ez a fajta gazdálkodás az antropozófia egyik tudományága, amely tulajdonképpen a régi paraszti tudást összegzi. Mint annyi mindent, hiába az ősi tudás, újra meg kell ismerkednünk vele!
2015. november 6.

Fontos szerep jut a csillagászatnak, valamint a termőtalaj humuszrétegének visszajavításának, hiszen az napjainkban már kritikus mértékben lecsökkent. A megfelelő növénytársítások is segítik a vegyszerek használatának kerülését. A bio szó arra utal, hogy vegyszer nélkül védjük a növényeket a rovar- és egyéb kártevők ellen, illetve műtrágya hozzáadása nélkül akarunk szép és magas beltartalmi értékkel bíró termést elérni.

Akkor mit is jelent a biodinamika?

A biodinamikus szó ebben a módszerben lévő lehetőséget mutatja, vagyis a korábbi hiedelemmel ellentétben nem a csúnya kis kukacos gyümölcs és zöldség a bio, hiszen a természet adta lehetőségeket megfelelően használva szép eredményeket tudunk elérni a növénytermesztésben. A biodinamikus termelő az élet ritmusaira figyel. Fontos a ritmusok felismerése, melyek segítenek nekünk a munkában. Jól érezzük az éves ritmust, az évszakok változását és ennek megfelelően tekintünk a növénytermesztésre. Tavasszal vetünk, nyáron a növekedés, az ősz a betakarítás, a tél a természet pihenésének időszaka. Ehhez igazodik az étkezésünk, ha a szezonális terményeket fogyasztjuk. Egy-egy napnak is megvan az ehhez való ritmusa, ahol a reggel a tavasz, dél a nyár, délután az ősz, az éjfél a tél hangulatát kelti. ez a napi ritmus segít az általunk készített biodinamikus növényvédő szerek, időben megfelelő felhasználásában.

Csillagjainkban a rendszer

A csillagok és a Hold állása adja egy olyan munkanaptár elkészítését, melyből a gazda tudja, hogy melyik nap alkalmas a vetésre, vagy az egyéb munkákra, ez tulajdonképp egy régi bölcsesség, csak ma kevésbé használják ezt a nagy segítséget a termelők. A talaj javításának legfontosabb alapja az állati trágya, többféle állatfajnak a trágyája többféle alkalmazást rejt. Legfontosabb a szarvasmarha trágyája, amely komposztálva fejti ki legjobban a hatását. Ezt tartalmazza azt a baktérium-kultúrát, amely a talaj humusztartalmát növelve a legjobban támogatja a növények fejlődését. A növények védelmét és dinamikus fejlődését, növényi és állati preparátumok felhasználásával érjük el. Ezek a szerek segítik a természet egyensúlyát, erősítik a növények immunrendszerét.

640_bacsi

Mi, felhasználók, ezekkel a természetes egészséggel rendelkező növényekkel tudjuk biztosítani a saját egészségünket. Nem mindegy, hogy ezeket a növényeket milyen formában esszük meg. A magyar konyhában jó lenne növelni a nyers saláták arányát. Illetve a nyers zöldséglevek fogyasztását is, hiszen azok megdöbbentő íz-harmóniával tudnak nekünk kedveskedni. Például 4 dl alma-répa-céklalé néhány órára kellemes jóllakottságot ad, a vitaminbombáról nem is beszélve. A főzéssel a nap érlelő művét folytatjuk, és erre szervezetünknek szüksége is van, természetesen nem szabad agyonfőzni az ételeket.

Ezeknek a termékeknek az előállításához közösségi erő kell, mert itt szükséges egy vevő-termelő kapcsolat, ami egy biopiacon megvalósulhat, vagy egy kosárrendszerben összefogva a termelőket a vevő nyomon követheti az áru útját, ami számára is megnyugtató és hiteles beszerzést eredményez.

Ez a fenntartható jövő útja, amelyhez a Zöldségkosár.hu munkatársaival és termelői közösségével szeretnénk hozzájárulni!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyári zöldség helyett egészség (x)

Gyári zöldség helyett egészség (x)

Honnan tudhatjuk, hogy a zöldség, a gyümölcs, amit éppen megvásárolunk, honnan származik? Hogyan juthatunk hozzá megbízható kistermelőktől származó vegyszermentes gyümölcshöz? Egy szegedi start up, a Zöldségkosár.hu négy magyar városban forgalmaz biozöldséget és gyümölcsöt alternatív elosztói hálózaton keresztül.
Olasz paradicsomos kenyérsaláta

Olasz paradicsomos kenyérsaláta

Eredeti néven panzanella. Ez a toszkán fogás az érett paradicsom és a maradék szikkadt kenyér hasznosításának tökéletes példája. Villámgyorsan elkészíthető és őrületesen olasz.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.