
Mibe tegyem? Csomagolj velünk!
Csomagolásnál az újságpapír és a nátronpapír sokkal olcsóbbak, ráadásul teret adnak a kreativitásnak, nagyon egyszerű díszíteni, és kicsit se sajnáljuk, ha a végén a kukába kerülnek. Remek megoldás lehet a krumplinyomdával díszített barna háztartási papír, vagy a fekete-fehér írott sajtó újrahasznosítva. Mind az újságpapíron, mind pedig a barna papíron/nátronpapíron jól mutat a rátét. Ez gyakorlatilag bármi lehet: tortacsipke, szalag, valódi csipke, fenyőág, toboz, egy színes papírcsík, stb. A madzagok, színes spárgák nagyon is feldobják a csomagolást. Egy piros, vagy zöld spárga csodásan mutat a kész csomagokon!
Konty alá
A narancsos vodkalikőr lehet a szezon igazi sztrája: mossunk meg langyos vízben öt narancsot, majd hámozzuk meg burgonyahámozóval (a narancs bőre alatt lévő fehér részt is vágjuk le). Tegyük a narancshéjat egy jól zárható, legalább két literes befőttes üvegbe, adjuk hozzá az egész fahéjat, a vaníliababot, a 2-3 kardamom magot, majd öntsük fel vodkával. Zárjuk le jól, és hagyjuk állni egy héten keresztül. Minden nap rázogassuk meg legalább egyszer, hogy az ízek jól kioldódjanak a fűszerekből. Egy hét után kisebb üvegekbe töltve ajándéknak is ngyszerűek.
A sózott tőkehal hazája
Portugáliában karácsonykor vegyítik az Európában szokásos hagyományokat. Náluk van Télapó és Karácsonyapó is. A cipőiket a tűzhely mellé teszik, hogy a kéményen keresztül érkező O Pai Natal titokban abba tegye az ajándékokat. Az angolokhoz hasonlóan december 25-én reggel osztják az ajándékokat. A hagyományos karácsonyi vacsora sózott, szárított tőkehal és burgonya. A karácsony hivatalosan egy napig tart.