
Méz, a folyékony egészség
2018. november 30.Az emberiség évezredek óta ismeri a mézet, őseink ráadásul nem csupán élelmiszerként, hanem orvosságként is tekintettek rá. Cikkünkben bemutatjuk a méz pozitív élettani hatásait, illetve kitérünk arra is, hogy kik számára igényel különös odafigyelést a fogyasztása.
A méhek kaptárjaikban a virágok cukorban gazdag nektárjából készítik azt a mézet, amely aztán tápanyagukként fog szolgálni. Az illatot, a színt és az ízt a felhasznált virágok nektárjának fajtája határozza meg. 1 evőkanál méz (21 g) 64 kalóriát és 17 g cukrot tartalmaz, emellett gyakorlatilag nincsen benne rostanyag, zsír és fehérje. Többféle vitamin is megtalálható viszont a mézben, ezek közül a téli, meghűléses időszakban kiemelendő a C-vitamin. Magas antioxidáns tartalma sem elhanyagolható, hiszen az antioxidánsok csökkentik a szívroham és bizonyos rákbetegségek kialakulásának a kockázatát, illetve a magas vérnyomást.
Diabétesszel élőknek gondosan oda kell figyelni a mézbevitelre, mert – bár messze nem olyan mértékben, mint a finomított cukor – növeli a vércukorszintet. Kordában tartja viszont a koleszterint, megakadályozza a lerakódások kialakulását az artériákban, amely akár szívrohamhoz vezethet.
Már az ókori Egyiptomban is használták a mézet égési sérülések kezelésére, a sebek fertőtlenítésében és gyógyításában a későbbi korokban szintén fontos szerepet játszott.
Érdemes bevetni felső légúti fertőzések esetén, hiszen ahogyan a sebeket, úgy a torkot is fertőtleníti, megszabadítja a káros baktériumoktól. Emellett gyógyír a fájó toroknak, gyorsan és eredményesen enyhíti a kínzó panaszokat. Ha pedig erőt vesz rajtunk a köhögés, akkor is érdemes a mézhez fordulni, hiszen hatékony természetes köptetőszer.
Végül egy jó tanács: ha tehetjük, válasszunk termelői mézet, hiszen az olcsóbb, nagyüzemi fajták sok esetben sziruppal dúsítottak.
Forrás: healthline