Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Méz, a folyékony egészség

2018. november 30.

Az emberiség évezredek óta ismeri a mézet, őseink ráadásul nem csupán élelmiszerként, hanem orvosságként is tekintettek rá. Cikkünkben bemutatjuk a méz pozitív élettani hatásait, illetve kitérünk arra is, hogy kik számára igényel különös odafigyelést a fogyasztása.

 

A méhek kaptárjaikban a virágok cukorban gazdag nektárjából készítik azt a mézet, amely aztán tápanyagukként fog szolgálni. Az illatot, a színt és az ízt a felhasznált virágok nektárjának fajtája határozza meg. 1 evőkanál méz (21 g) 64 kalóriát és 17 g cukrot tartalmaz, emellett gyakorlatilag nincsen benne rostanyag, zsír és fehérje. Többféle vitamin is megtalálható viszont a mézben, ezek közül a téli, meghűléses időszakban kiemelendő a C-vitamin. Magas antioxidáns tartalma sem elhanyagolható, hiszen az antioxidánsok csökkentik a szívroham és bizonyos rákbetegségek kialakulásának a kockázatát, illetve a magas vérnyomást.

 

Diabétesszel élőknek gondosan oda kell figyelni a mézbevitelre, mert – bár messze nem olyan mértékben, mint a finomított cukor – növeli a vércukorszintet. Kordában tartja viszont a koleszterint, megakadályozza a lerakódások kialakulását az artériákban, amely akár szívrohamhoz vezethet.

 

Már az ókori Egyiptomban is használták a mézet égési sérülések kezelésére, a sebek fertőtlenítésében és gyógyításában a későbbi korokban szintén fontos szerepet játszott.

 

Érdemes bevetni felső légúti fertőzések esetén, hiszen ahogyan a sebeket, úgy a torkot is fertőtleníti, megszabadítja a káros baktériumoktól. Emellett gyógyír a fájó toroknak, gyorsan és eredményesen enyhíti a kínzó panaszokat. Ha pedig erőt vesz rajtunk a köhögés, akkor is érdemes a mézhez fordulni, hiszen hatékony természetes köptetőszer.

 

Végül egy jó tanács: ha tehetjük, válasszunk termelői mézet, hiszen az olcsóbb, nagyüzemi fajták sok esetben sziruppal dúsítottak.

 

Forrás: healthline

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Martha Stewart megmutatja, hogyan építsünk mézeskalács házikót

Martha Stewart megmutatja, hogyan építsünk mézeskalács házikót

Remek délelőtti időtöltés az ünnepek alatt
Mézeskalács kenyér egészséges hozzávalókból

Mézeskalács kenyér egészséges hozzávalókból

Nálunk ugyan nincs hagyománya, de más nemzetek előszeretettel készítik el nevéhez hűen kalácsként, vagy éppen kenyérként a mézeskalácsot. Ugyanaz a mézes-fűszeres íz világ, csak éppen sokkal laktatóbb, így akár egy téli reggelinek is tökéletes.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!