
Mert inni kell!
Adj minél több cukrot, színezéket, tartósítót, jeget, alkoholt? Neeeem. Vizet igen. Vitamint igen. Minél kevesebb gyomormunkát igénylő hőmérsékletű italt, amitől nem még jobban dőlni fog rólunk a víz, hanem mondjuk bekapcsol az organikus légkondi ott legbelül. Azt igen. Nyáron a hőségben és a napon fokozottan igénybe vett szervezetünk érdemi segítségért kiált nem pedig tüneti kezelésért.
Igyunk/együnk forró folyadékot!
Nem, nem hülyültem meg. Egy próbát megér egy forró, könnyű (mondom: könnyű!!!) hús- vagy zölségleves a nyári melegben, vagy egy szintén forró, lehetőleg cukormentes házi tea. A cukortól csak összeragad a szánk, és hamar még szomjasabbak leszünk.Tessék csak megnézni, mi történik pár percent belül! A kinti meleget hirtelen nem is fogjuk olyan melegnek érezni.
Ha nem megy le a torkunkon
A hitetleneknek és a masszív ellenállóknak a gyümölcs- és zöldség smoothie-k és limonádék, esetleg bólék világának végtelen változatosságát ajánlom. A sóskától a répán át a bogyós gyümölcsökig, minden mindennel variálható ügyes kombinációkban. Leginkább érdemes a színt a színnel párosítani, abból születnek a legjobb ízharmóniák és a legszemrevalóbb megoldások is.
Gyümölcsből és zöldségből szintén pazar hűs levesek készíthetők kis vagy nagy fantáziával, Akár egy csöpögtetett dinnyeleves, egy kókusztejes rebarbara-eperkrém-, vagy egy lágyan fanyar cseresznyekrémleves, sóskagazpacho, sültpaprika krémleves vagy épp kapros spárgatökleves kerüljön a tányérunkba, mind csodás ízélményt jelenthet ilyenkor a frissen termő szezonálisokból.
Víz, víz, tiszta víz….
Ami pedig mindezen felül feltétlenül szükséges, az a rengeteg víz. Tisztán és szimplán. Egye fene, az a sör, meg az a fröccs azért, ha előkerül, ne szaladjunk tőle messzire! Csak igyekezzünk mértékkel fogyasztani (meg “sok szeretettel”, mint azt már tudjuk), és lehetőleg várjuk meg vele a napnyugtát.
Egészségünkre!
Bezzegh Éva