Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyere velem! Mentes helyek ételalallergia és érzékenység esetére

Gluténérzékenység, tejérzékenység, cukorbetegség – tízből két embert biztosan érint valamelyik táplálkozási zavar. A hazai éttermek lassan ébrednek ugyan, és sokszor találkozunk hiányosságokkal, de van már néhány hely, ahol rájuk is odafigyelnek. Körbe is néztünk, hol és mit kóstoljunk akár mert máshogy nem ehetünk, akár kíváncsiságból. Körbenéztünk és kóstoltunk!
2015. október 9.

Az egyre nagyobb számba nyíló egészségestudatos vendéglátó helyeket tekintve lassanként Budapest is elkezdett felzárkózni Nyugat-Európához, illetve Észak-Amerikához, ahol már régóta nem kuriózum egy-egy olyan hely, ahol a nyers, vegetáriánus vagy vegán módon étkezők, illetve ételallergiával élők is találnak maguknak tökéletes fogásokat.

Köles

Amikor Hadarik Rita gasztroblogger és Juhász Krisztina táplálkozási tanácsadó két évvel ezelőtt megnyitotta az aprócska ételbárt, egyikük sem számított rá, hogy vadidegenek fogják őket ölelgetni. Akkor még „csak” azt érezték, hogy valóra vált az álmuk: az országban elsőként hoztak létre egy olyan helyet, ahol adalékmentes és finom ételeket kínálnak, amelyekből egy cöliákiás vendég is bármit választhat.

ecocafé

Az Andrássy úton az Oktogontól a Hősök felé tartva változik az összkép, ritkulnak a beülős helyek, tágasabb lesz a tér. Így kényelmesen berendezkedhetett itt az ecocafé, a Bábszínház közönségének vagy a Ligetbe tartók nagy örömére. Ünnepnapokon menedék, hétköznap gyors energiaforrás, ráérős délutánokon üldögélés és kóstolgatás, mert a kínálatban mindig akad új elem. Az otthonos berendezés, a fából készült bútorok, a télen-nyáron működő terasz mind maradásra csábítanak. És persze a pult gazdag kínálata.

Legelő Salátabár

A Dob utca, Klauzál tér és Csányi utca háromszögében van három jó hely. Mindegyik mást kínál, de mégis úgy érzi az ember, hogy van közük egymáshoz. És van is, még pedig az, hogy a maga műfajában mindegyik jó akar lenni. A Stika egy klasszikus modern bisztró, egész napos kínálattal, a Lumen egy zöldséges és egyben közösségi tér és a harmadik a Legelő, ami egy salátabár. Mégpedig a legmodernebb, a nyugat-európai országokban már jól ismert egészségbár fajtából. Itt a saláta főétel, és a nap bármely szakában fogyasztható, akár helyben, akár take-away, de még házhoz szállítva is.

Napos Oldal Vegetáriánus Étterem

A Napos Oldal vegetáriánus étteremként határozza meg magát, ám jóval több okunk van ellátogatni ide. Itt már évek óta következetesen kínálnak olyan fogásokat, amelyekre néhányan csak manapság csodálkoznak rá. Például arra, hogy a kávé lehet bio és ezernyi más dologgal is iható mint tejjel. A napi ebédmenü sokáig a kevés biztos pont közé tartozott Budapesten, ahol találunk nyers, vegán és gluténmentes fogásokat, de az anti-candida diétások és a cukorbetegek is biztosra mehetnek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Datolyás csokitorta (liszt- és cukormentesen)

Datolyás csokitorta (liszt- és cukormentesen)

Tömény csokoládébomba, mégis ennél egészségtudatosabb édességet nem igazán tudunk elképzelni, hiszen sem lisztet, sem cukrot nem tartalmaz. Annál több datolyát és csokoládét.
Őszibarackos, olívaolajos sütemény (gluténmentes)

Őszibarackos, olívaolajos sütemény (gluténmentes)

Az olíva-és kókuszolajtól nagyon gazdag, kiadós sütemény. Egy kis görög joghurttal tálalva az igazi.
Vegetáriánus Reuben szendvics
A hét szendvicse

Vegetáriánus Reuben szendvics

A világhírű Ruben szendvics húsmentes változata. Kiadós hétvégi reggeli, de akár ebéd vagy vacsora is lehet ez a valóban rafinált ízkombinációt magáénak tudó szendvics.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!