Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Megvan a győztes kávé! - Olvasóink szavaztak

Múlt heti szavazónk az otthoni kávéfőzésről szólt. Olyanra még nem volt példa, hogy három válasz is sokáig holtversenyben legyen, lássuk, miből is választhattunk, és természetesen a többszáz szavazat értékelése után a győztest is eláruljuk! És persze új hét, új szavazás, de azt majd egy másik cikkben ;)
2015. november 16.

kave_OKOKSoha nem látott mennyiségben válogathatunk immáron a kávéfőzők között, elmúlt az az idő, amikor reggelente mintegy többmillió háztartásban csordogált csendesen vagy éppen zajosan a kotyogósból a nedű. Akár az újhullámos megoldások és kütyük, akár a klasszikus olasz vonalat képviselő kávégépeket nézzük, feltűnően megnőtt a számuk, a kapszulás és párnás megoldásokról már nem is beszélve. Éppen ezért voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink milyen kávét főznek otthon. Mutatjuk az egymástól csupán pár szavazatra lévő első hármat, ezúttal a forró vizes instant megoldások és az elmélyült kütyüs megoldások nem jutottak lényeges szerephez, ellenben ők hárman mindent visznek! És a győztes, legalábbis többszáz olvasónk szavazatai alapján 32%-kal: az otthoni presszógép! A kotyogós és a kapszulás 27, illetve 26%-kal, de nem szomorkodva végzett a második és a harmadik helyen. Olvasóink néha fölhúzzák az instantot is egy kis forró vízzel (12%) és örömtelien kísérleteznek is, 3%-uk feltehetőleg áhítattal adózik a french press vagy hario v60 láttán

kvfozok_napoletana02Kotyogós: a kedves ismerős

Az izeselet.hu-n is készült róluk gazdag és részletes áttekintés: páratlan alapossággal tárta föl szerzőnk a típus minden tulajdonságát, trükköket ls tippeket tanítva: érdemes is átvenni még egyszer a legfontossabbakat. Jól tesszük, ha nem tömjük meg a szűrőt, lazán töltjük peremig, hogy könnyen átengedje a vizet. Az őrlemény úgyis megduzzad, viszont a hő által keltett nyomás csekély ahhoz, hogy rövid idő alatt átpréselje a vizet a pogácsán. Segíthet az is, ha eleve forró vizet öntünk az alsó tartályba, és nagy lángon, gyorsan megindul a folyamat. Minél több ideig érintkezik a kávéval és minél forróbb a víz, annál keserűbb lesz a főzet. Semmiképpen ne hagyjuk az utolsó cseppig szortyogni, inkább vegyük le hamarabb és öntsük ki az elkészült kávét csészébe, hogy hűljön, ahelyett, hogy tovább égne.

Az igazi presszó célfotóval győzöttespresso_3

Mit várhatunk a klasszikus olasz eszpresszótól? Bumm a fejbe! Sűrű, kesernyés és édes egyszerre, érezni a pörkölt zamatot, amiből leggyakrabban vajas, kekszes, gabonás, vagy egyenesen fűszeres, fás aromák bontakoznak ki. Határozottság, erő, frissítő löket. A kísérőként kapott pohárka vizet feltétlenül előtte igyuk meg, hogy élvezhessük szájpadlásunkon a hosszú lecsengést. Az italt lötyögtessük a csészében, eloszlatva a krémet, felszabadítva az illatokat. Lélegezzük be, aztán kortyoljunk. Két-három szippantásra eltűnik egy szimpla. És ha már az otthoni presszógépesek szavaztak a legtöbben, adjuk meg a módját, és vigyázzunk is a jószágra: tisztogatással, odafigyeléssel, törődéssel.

RH_GC11_D1_1583_FINAL_lowresPárnák, kapszulák közt

Csak egy halk zümmögés, és másodpercek alatt ott a csodás kávé reggel – sokunk álma ez a megoldás is. Mindezt az igen változatos formában el is érhető. Értjük ezalatt mind a gépeket, mind a beléjük tehető kapszulák tárházát. Vannak például gyártók, amelyek külön odafigyelnek a használt kapszulák begyűjtésére, így téve még környezetbaráttá az adott márka termékeinek használatát.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A kotyogó és barátai

A kotyogó és barátai

Ha a fejünk tetejére állunk, kotyogóval akkor sem lehet rendes kávét főzni. Igen, fél Itália rezsóra vagy gázra tett mokkával ébreszti magát otthon, márpedig ők nagyon értik, hogy mitől döglik a kávé. De akkor mivel főzzünk?
Kávéőrület – Eszpresszós kör

Kávéőrület – Eszpresszós kör

A kávé alfája az eszpresszó. Ugyan világviszonylatban többen isznak szűrt hosszúkávét – köszönhetően a hosszú skandináv télnek és az amerikai telepeseknek – mifelénk az olasz és dalmát közelség, vagy talán az oszmán idők hagyatéka miatt, a tömény rakétaolaj, a törökténta számít elsősorban kávénak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!