
Még mindig van két hetünk karácsonyig!
A sütőnket ilyenkor nap mint nap használjuk, ezért jól jön néhány gyors és praktikus tanács, hogyan tudjuk pillanatok alatt felkészíteni a következő rohamra. Ha véletlenül odaégett valami vagy kifolyt az edényből, és égett illatot áraszt a sütő, akkor csavarjunk bele két citromot egy hőálló edénybe, öntsük fel három centi vízzel, és dobjuk bele a kifacsart citromokat is. Tegyük a tálat a sütőbe, és állítsuk be 120 fokra, majd hagyjuk ott egy félórára. Így nemcsak finom citromillatú lesz a sütőnk, de az odaragadt ételmaradványok is felpuhulnak. Ha ennél durvább piszokkal állunk szemben, akkor szórjunk sütőport a sütő aljába, és egy spriccelős flakonnal fújjunk rá vizet. Hagyjuk állni éjszakára, majd reggel dörzsölgessük le szivaccsal. Ha még maradt valami, akkor szórjunk rá megint szódabikarbónát, és locsoljunk rá pici ecetet. Hagyjuk bugyborékolni fél óráig, majd tisztítsuk le.
Állati ünnep
Akinek vannak házi kedvencei, mindenképpen gondoljanak rájuk is az ünnepek alatt. Ám valószínűleg ezt mondanunk sem kell, de ha már karácsony és konyha, ne hagyjuk, hogy kedvencein csurgó nyállal nézzék végig, ahogyan mi egyfolytában az ünnepi asztalnál ülünk és jókat falatozunk. Viszont a szabály az karácsonykor is szabály, tehát az asztalról soha ne adjunk falatokat, mert később, mikor elmúlt az ünnep, akkor is követelni fogja a leeső csodákat, és lássuk be joggal. Hisz, ha egyszer megszegtük a szabályt, akkor az számára már nem szabály, és kemény munkával tudjuk csak leszoktatni a kéregetésről. És, ami a legfontosabb erre családtagjainkat és vendégeinket is figyelmeztessük, és kérjük meg őket, hogy ők is tartsák magukat ehhez. De nyugtassuk is meg őket rögtön, hogy nem feledkeztünk meg a négylábúakról, amikor a hentesnél jártunk a karácsonyi nagybevásárláson.
Afrikai karácsony
A nyugat-afrikai Libériában a karácsonyi fenyőfát harangokkal díszített pálmafával helyettesítik. Karácsony reggelén pedig kórusok énekével ébresztik az alvókat, ezzel is figyelmeztetve őket a reggeli misére. Az ünnepi vendégségeket egészen nagy családi és baráti körben tartják, ráadásul a szabad ég alatt. Az ünnepi vacsora rizsből, marhahúsból és édes kekszből áll, ami után természetesen meg is ajándékozzák egymást, majd végül, mikor leszáll az éj tűzijátékkal ünneplik a Megváltó születését.