Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
123RF

Masíroznak bent a hangyák, mit tegyek?!

Az invázió ellen illatos hadviselés ajánlott.
2021. május 16.

Abból is tudhatjuk, hogy nemsokára eső lesz, hogy a hangyák a lakásban fokozott aktivitást mutatnak. A libasorban menetelő rovar-osztagot legszívesebben a falakon kívül látnánk, de hogy miként lehet vegyszerek nélkül kitessékelni az otthonunkból egy bolynyi állatkát, arra szerencsére több módszer is van. Emelkedő sorrendben érkezik pár tipp a hangya-probléma megszüntetésére.

A legegyszerűbbnek az tűnik, ha a fix útvonalukra helyezünk ki olyan anyagot, ami a szaglásukat megzavarja. Az illóolaj bevetése ötvözi a kellemest a hasznossal: a borsmenta, a teafa vagy a szegfűszeg kivonata vizes oldatban kiváló „permetszer”. A tömény illóolajokkal nagyon óvatosan bánjunk: a hígításnál is figyeljünk oda, nehogy például a szemünkbe fröccsenjen belőlük.

A kifacsart citrom leve vagy egy kis ecet vízzel felöntve is elég riasztó a rovarok számára, ha a feromonjaikat tartalmazó útvonalukon hintjük szét. A kémiai inger – és így a hazavezető út is – megszűnik, és ha a fenti déligyümölcs – vagy akár egy narancs – héjának darabjait komposztálás előtt szétrakjuk a házban, akkor is rásegítünk a folyamatra.

 Nagyanyáink a sütőporra esküdtek, nekünk a só, a bors, a liszt és a hintőpor is jó, de a cukrozott kávézacc vagy a kiszórt fahéj szintén kellően meg tudja bolondítani a jószágok érzékelését. Leküzdhetetlen akadály lesz számukra a vazelin, ha a fal forgalmas résébe juttatunk ebből az anyagból.

Ha az elpusztításuk mellett döntünk, akkor vagy porcukorral kevert szódabikarbónával kínáljuk meg a hívatlan vendégeket, vagy egy lapos tálba hígítsunk fel szörpöt/mézet, mely csapdából jó eséllyel nem jutnak már ki élve. A legyek begyűjtésére kapható ragasztócsík talajközelben is jó szolgálatot tehet, ha pontosan a boly útvonalába helyezzük. Aki nem szívbajos, az forró vízzel is nyakon öntheti a hangyákat, és a járatukba is locsolhat az égető folyadékból. Ha a nyári napforduló, azaz június 21. körül már a szárnyashangyák is parádéznak, akkor a gond hatványozottan jelentkezik. Aki esetleg teknőst tart, az egy időre betárazhat eleségnek valót a testes rovarokból. Esetleg levendulával vagy zúzott fokhagymával lehet a fenti módszereken túl próbálkozni.

Perzsa

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

3+1 tipp, mit hozhatsz ki a fahéjból (és a fahéj belőled!)

3+1 tipp, mit hozhatsz ki a fahéjból (és a fahéj belőled!)

Érdekességek az otthonod, a tányérod, a poharad és a légfrissítő termékeid legkarácsonyibb összetevőjéről.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.