Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Már csak hármat kell aludni - Last minute ajánlatok

Annak, aki december eleje óta velünk tart, már csak apróságok maradtak a hét első három napjára. Ilyen például a fenyőfa felkészítése arra, hogy Vízkeresztig harsogó zöld maradjon. Persze, csak ha a vágott fenyő mellett döntöttünk idén is.
2015. december 21.

Ma van a téli napforduló, ami a mi féltekénken a csillagászati tél kezdetét jelenti. Ehhez a naphoz a legtöbb kultúrában számos ősi szokás kapcsolódik, és maga a karácsony is innen eredeztethető, amelyet valószínűleg Mithrász napisten kultuszából, illetve több pogány ünnepből vett át a keresztény vallás. A karácsony az évszázadok alatt is sokat változott, például karácsonyfa állítás történetéhez is sok legenda kapcsolódik. Néhány forrás szerint a középkorban szokás volt, hogy egy fiatal fát kivágtak, ami az ifjú élet feláldozását jelképezte, hiszen Jézus is fiatalon áldozta fel életét az emberekért. De számos más legenda is kötődik a karácsonyfához, az egyik szerint például Luther Márton állított először karácsonyfát. Akárhogy is alakult ki a szokás, máig is erősen tartja magát, és évről-évre újabb praktikák látnak napvilágot, amikkel a fa élete meghosszabítható. Egyes vélemények szerint, ha lyukakat fúrunk a fenyő törzsének aljára, akkor hosszabb életű és illatosabb lesz a fenyőfánk. Mások szerint érdemes 2-4 centit levágni a törzs aljából, így hetekkel meghosszabbíthatjuk a karácsonyfánk élettartamát.

xmas_21Last minute ehető ajandék

A dulce de leche, ami egy sűrű karamellkrém, és számtalan módon felhasználható, gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Három tubus cukrozott, sürített tejet kis lábosba nyomunk. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A lábost egy tepsibe állítjuk, és annyi vizet öntünk köré, hogy a lábos feléig érjen, majd a lábost alufóliával alaposan letakarjuk. Sütőbe toljuk, és 1,5-2 óra alatt aranybarnára, sűrűre sütjük illetve főzzük. Félóránként átkavarjuk. Ha kihűlt, üvegekbe töltjük, hűtőben 3-4 hétig eláll.

Svéd karácsony

xmas_svéd_2Svédországban az adventi időszak alatt a svédek is minden vasárnap meggyújtanak egy gyertyát karácsonyig. És már az ünnep előtt nekilátnak a díszítésekhez, és kis figurákat akasztanak az ablakokba, felrakják a fényeket a fenyőfára, és Tomot a kis törpét a fa alá helyezik. A legenda szerint Tom volt az év folyamán a termések őrzője. A gazdáknak tisztelniük kellett, ha jó termést akartak. A svéd gyerekeknek tehát Tom a karácsonyi legenda főszereplóje, s egyben a legfontosabb figurája. Az ajándékok és finomságok kiosztásával is Jul Tom van megbízva, akinek hosszú fehér szakálla és facipője van.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Halászléparádé - íme, a legjobbak!

Halászléparádé - íme, a legjobbak!

Mi a magunk részéről támogatjuk a helyi hagyományokat, nyugodtan esküdjön föl bárki a szegedire, a bajaira, netán a balatonira, éljenek a jó halászlevek!
Ünnepi emlékek - Vendégeink mesélték

Ünnepi emlékek - Vendégeink mesélték

Arra kértük a stúdiónkban és itt, az oldalon megforduló vendégeinket, hogy adjanak nekünk pár mondatot. Történeteket és emlékeket arról, miként telt, vagy telik azóta is a várakozás időszaka. Milyen ízek és hangulatok idézik meg számukra ezeket a heteket. (Cikkünk folyamatosan frissül és bővül.)
Egy perc és kész! – Citromos karamellszósz

Egy perc és kész! – Citromos karamellszósz

A sós karamell már szinte elcsépelt, de szerencsére a cukor szinte mindenhez jól illik – Pataky Péter most citrommal párosítja egy szuper szószban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!