Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mandulavaj okosan

2019. február 16.

A magvajak virágkorukat élik. Nem csak a régi ismerős, a mogyoróvaj lopódzott be a mindennapokba, hanem egyre népszerűbbek a másféle olajos magvakból készült „vajak” is. Vajnak azért nevezhetjük ezeket, mert az olajos magvak a hosszú darálást követően elkezdik kiengedni magukból a bennük lévő olajat, ennek hatására a darált mag először kissé, végül pedig nagyon krémessé válik, akár a hagyományos, állati eredetű vaj. Kesuvaj, makadámiavaj, napraforgómagvaj, pisztáciavaj (mmmm…), földimogyoróvaj, soroljam még? De a legfontosabb kimaradt, pedig ma van az amerikai emléknapja: mandulavaj! Talán ez a legkönnyebben beszerezhető alapanyag az összes közül, bár a hámozott napraforgómag, vagyis szotyola is ott van az első hely környékén. De a mandula…a mandula az valami egészen különleges magféle.

 

Régi kedvencem, mert annyiféleképpen felhasználható alapanyag. Az őrölt mandula remekül helyettesíti a lisztet, ráadásul szinte tizedannyi szénhidrátot tartalmaz, nem utolsó sorban pedig nagyon finom is. És akkor még mindig nem beszéltünk a mandulavajról. Amíg a földimogyoróvaj behatárolja azokat az ételeket, amelyekkel együtt fogyasztható, a mandula véleményem szerint sokkal kevésbé. Ráadásul a földimogyoróvajat muszáj sózni, gyakran cukrozni is, ha élvezni szeretnénk, a mandulavajhoz viszont semmilyen ízesítő sem szükséges, mert önmagában is erőteljes aromájú.

 

Az elkészítéséhez (ez igaz valamennyi magra) egy kitartó késes robotgépre van szükségünk. Beleszórjuk a magokat, és aprítjuk, aprítjuk. Először lisztszerű állaga lesz, de tartsunk ki, mert ezután jön a csoda: kiszabadul az olaj, és voilà, egyszer csak a szemünk előtt válik krémessé a száraz liszt.

 

És mit kezdjünk az elkészült mandulavajjal?

1. Kenjük kenyérre. Édes és sós verzióban egyaránt működik, gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, például paprikával nagyon jó az összhang. Ez itt egy epres verzió tortillán, csak helyettesítsd a mogyoróvajat mandulavajjal.

 

2. Keverd zabkásába. Nem mintha a zabkása nem lenne elég tartalmas enélkül is, de a mandulavaj dob még egyet az ízén.

 

3. Készíts belőle energiagolyót, több energiád lesz, mint a mogyoróvajtól. Ezt a recepted használd, és cseréld mandulavajra a mogyoróvajat.

Fotó: 123RF

 

4. Készíts mázat sütire, fánkra: keverd össze egy kis tejjel vagy magtejjel (ha vegán vagy), ízesítsd fűszerekkel, és cukrozd ízlés szerint.

 

5. Készíts szószt kókusztejjel, szójaszósszal, lime-mal, csilivel, és locsolj meg az elkészült öntettel bármilyen sült zöldséget.

 

6. Ebben süsd a zöldséget: forgass össze például karfiolrózsákat mandulavajjal, sóval, borssal, kevés csilivel, és mehet a nagyon forróra előmelegített sütőbe. Ropogós ízbomba a végeredmény.

7. Smoothie! Keverd bármilyen smoothie-hoz, hogy ízesebb, testesebb italt kapj. Mit szólsz például egy ilyen, gyerekeknek is való italhoz?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!