Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Magyar séf Londonban - Egy hétvége ízei Pataky Péterrel

Egy barátommal töltöttünk három napot Londonban. Most, hogy Debrecenből is indul gép, tényleg karnyújtásnyira került az angol főváros. És kapaszkodjanak az olvasók, az angol gasztronómia nemcsakhogy létezik, hanem roppant izgalmas is!
2016. február 20.

Csak néhány adat, hogy érzékeljük a londoni felhozatalt: 52 étterem visel 1 Michelin-csillagot, itthon ez a szám jelenleg 4, de bízunk benne, hogy évente gyarapszunk egy-egy csillaggal. A szigetországban a vidéki éttermek is szépen fejlődnek, nagyon sok, a Michelin által is díjazott étterem van itt-ott, kisebb falvakban, városkákban. Ennyit a statisztikáról. A lényeg, hogy nagyon jókat lehet enni Londonban. 

Piacon a boldogságPP_london_8

A pub-tulajdonosok egyre jobban figyelnek arra, hogy valami egyedit, különlegeset adhassanak a vendégeknek. Ha Londonban járunk és szeretünk enni, semmiképpen ne hagyjuk ki a Borough Market-et, ami a London Bridge mellett/alatt található és az egész környékét ínycsiklandozó illat lengi át. A piac egyik oldalán gyakorlatilag az egész világ képviselteti magát street food témában. Indiaitól lengyelig, japántól spanyolig, minden kóstolható. Egész malac forog nyárson, amit friss fehérkenyérbe tesznek, ropogós bőröstűl. Hatalmas serpenyőben gőzölög a friss paella, megszórva rákkal és kagylóval gazdagon. Friss, osztrigát lehet kóstolni, akár menüben is, egy jó pohár prosecco-val, vagy Champagne-al. Van egy “ROAST” nevű kis sarok büfé, ahol különböző sült húsokból csinálnak nekünk szaftos szendvicset. Én személy szerint a ropogós császárhúsost javaslom, amihez krémes almapürével kenik meg a friss, ropogós bagettet. Nehéz mosoly nélkül kibírni… 

Különleges megoldásokPP_london_5

Ha környékbeli étterem séfje lennék, akkor is kedvenc helyem lenne a piac, mert az árusok simán megugorják a lécet minden tekintetben. Ami nekem nagyon tetszik a külföldi piacokban, az a specializálódás. Akár Párizst, Lyont, Barcelonát, vagy Londont nézzük, az árusok nem akarnak mindent egyszerre tartani. Van aki gombát kínál, de legalább 10 félét. Van hagymaárus, akinél roskadoznak a ládák a szebbnél-szebb hagymáktól. A krumplis csak krumplit ad, de pontosan tudja melyik jó főzni és melyiket süssük, azt is tudja melyikből lesz a legfinomabb saláta. Van aki kifejezetten zöldfűszereket tart, de nehéz olyat kérni, ami épp ne lenne nála. A hentesboltok szépen szeletelt és adagolt húsokat kínálnak, a báránykaraj is takarosan, megtisztítva várja, hogy végre rozéra süsse valaki. A tenger közelsége érzékelhető a halárusok standjain, mert a reggel kifogott halak sokszor már  aznap elfoglalják helyüket vastag jégágyukon,  hogy onnan szemléljék a piac illatos, színes, vibráló forgatagát. 

Járatlan utakonPP_london_17

Ha Londonban járunk, kerüljük a forgalmas, mainstreem pubokat, keressünk inkább valami eldugottabb, hangulatos helyet, rövid, izgalmas étlappal. Flangáljunk piacokon, együnk fish and chips-et, de csak friss halból, nagyra vágott, ropogós sült krumplival, amit a helyiek malátaecettel locsolnak meg. Kérjünk hozzá “chunky” tartár szószt, amiben savanyú uborka, hagyma és kapribogyó darabok váltják egymást, hogy izgalmas roppanást csempésszenek a krémes majonézbe. Leveseket ne nagyon keressünk, az nem angol módi, inkább majd otthon főzessünk édesanyánkkal: olyan húslevest úgysem főz senki.

Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Firenzei séta

Firenzei séta

Számtalan hely vállalkozik arra Firenzében, hogy jó áron és megbízható minőségben szolgálja ki a vendégeket. Ezúttal direkt nem tértünk le a nagy ösvényekről, merthogy még ott is szinte lehetetlen mellényúlni.
A francia piac a valóságban

A francia piac a valóságban

Párizsban piacra járni sikkes dolog. Az ételtudatos franciának az utcai piac az első számú alapanyag-beszerző helye – minderről csakis egy párizsit kérdezhettünk.
Olasz képeslapok

Olasz képeslapok

Olaszországban az is jó, hogy akármikor meg tudsz éhezni, és pont annyiszor tudsz soha-nem-volt-ilyen-jó-t enni. Io Mangio, tu mangi. L’amore mio. Reggel-délben-este. Merthogy Olaszországban lenni is, enni is jó.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!