
Ma van a répa világnapja – az egészséges zöldséget ne csak húsvétkor fogyaszd!
2021. April 4.A sárgarépa világnapját 2003 óta tartjuk. Az ünnep egyre ismertebb, alig tíz évvel kikiáltása után már Franciaországban, Olaszországban, Svédországban, Oroszországban, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Japánban is megemlékeztek róla, népszerűsége pedig azóta is töretlen.
A répáról való első feljegyzések már négyezer évesek. Ekkoriban még vékony, kemény gyökér volt, később, a római időkben kezdték el nemesíteni. Manapság a narancssárga színnel azonosítjuk, pedig létezik lila, piros, fehér és sárga színű változata is – ezek főként Ázsiában elterjedtek.

Fotó: 123 RF
Melyek a legjobb tulajdonságai?
-A benne lévő béta-karotinnak köszönhetően csökkenti a leégés kockázatát, fiatalítja a bőrt és erősíti a látást.
-Vastartalma feltölt energiával, így tökéletes napindító csemege. Vérszegénység esetén fogyasztása kifejezetten ajánlott.
-Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, és antibakteriális tulajdonságokkal is bír. Ennek köszönhetően erősíti a fogakat és segít megelőzni a fogszuvasodást. Fütyülni viszont nem fogsz megtanulni tőle.
-Igen magas a rosttartalma, így segít oldani az érfalakra lerakódott koleszterint.
-Turbózza a máj méregtelenítő képességét.
Hogyan csempészheted be az étrendedbe?
-Ha már ünnepek, húsvétkor sokan készítenek répatortát. Még most sem késő, hogy süss egyet.
-Gyakorlatilag bármilyen salátában megállja a helyét. A formátum sokféle lehet: lereszelheted, vághatod vékonyabb vagy vastagabb csíkokra, karikázhatod, de ha van benned némi kalandvágy, akár még csillagot is formázhatsz belőle!
-Hús- és zöldséglevesek alaptartozéka. Ilyen formában általában még a válogatósabbak is szívesen fogyasztják, szóval ha küszködsz a napi zöldségbevitellel, érdemes vele megpróbálkozni.
-Az olyan hétköznapi raguk, mint például a bolognai, az eredeti recept szerint mind-mind sárgarépával készülnek. Ez javítja az állagát és a színét, az ízéről nem is beszélve. De ugyanígy húsgombócokba, hamburgerekbe, fasírtba is mehet.
-Önmagában felszeletelve mártogatósok kiváló kísérője. Jó párost alkot a humusszal, a fetakrémmel vagy a rokforttal.